Erkek cinsel işlev bozukluklarında psikopatolojinin araştırılması
Psychopathology in male sexual dysfunctions
- Tez No: 49652
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel işlev bozukluğu, psikopatoloji, kişilik, Sexual dysfunction, psychopathology, personality 56
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Çalışmalarda cinsel işlev bozukluklarının psikopatolojik formulasyonu ve psikiyatrik hastalıklarla komorbiditesinin farklılık gösterdiği dikkati çekmektedir. Çalışmada 36 psikojen, 20 organik empotan, 20 prematür ejekülasyon, tanısı alan deneğin anksiyete, depresyon, agresyon, obsesyon ve diğer psikiyatrik semptomatoloji ile ilişkisi, psikiyatrik komorbiditesi ve Eysenck kişilik boyutlarına göre kişilik özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca organik empotanlar alt gruplarına göre eşleştirildikleri psikojen empotanlarla karşılaştırılmışlardır. Psikojen empotanların organiklere göre belirgin olarak depressif, anksiyöz özellikler gösterdikleri; SCL-90-R'ın tüm alt testleri ve toplam puanlarında organiklere göre fazla puan aldıkları; agressif özelliklerinin yıkıcı agresyon alanında olduğu, kişilik özellikleri olarak Eysenck'in N ve P boyutlarında yüksek puan aldıkları; duygulanım bozukluklarına yatkın oldukları ve geçirdikleri duygulanım bozukluğu oranının diğer gruplardan yüksek olduğu belirlenmiştir. Prematür ejekülasyon grubundaki deneklerin normallere ve organik empotan deneklere yakın psikolojik profil ile daha çok geçici psikiyatrik semptomlar gösterdikleri dikkati çekmektedir. Organik empotanlar, alt gruplarına göre incelendiğinde hormonal etiyolojiye sahip olanlar daha fazla psikiyatrik semptom göstermektedir Psikojen empotanlar, psikopatoloji açısından depressif eğilimleri ve duygulanım bozukluklarına yatkınlığı olan, anksiyöz, psikosomatik yakınmaları belirgin, katı, uyum problemleri yaşayan, nevrotik eğilimli, kişiler olup yıkıcı agressif özelliklere sahiptirler. Hormonal problemleri olan grup, psikolojik açıdan vasküler kaynaklı deneklerden belirgin olarak farklı olup psikojen empotanlara benzer yaşantılar içindedir. Çalışmaların, duygulanım ve anksiyete alanında yoğunlaştırılmasının, psikojen ve hormonal grupların daha ileri tekniklerle incelenmesinin yararlı olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII. SUMMARY Psychopathology in Male Sexual Dysfunctions In literature psycopathological formulation of sexual dysfunctions and psychiatric comorbidity is contradictory. This study aimed to asses the relationship between sexual dysfunctions and anxiety, depression, agression, obsession, and other psychiatric symptomatology; psychiatric comorbidity and personality traits according to Eysenck Personality measures. The subjects of the study were 76 males of which were diagnosed as 36 primary psychogenic; 20 organic impotence, and 20 premature ejaculation. Subgroups of organic impotent males were compared with matched psychogenic impotent subjects. It was found that psychogenic impotents were significantly more anxious and depressed, compared with organics. They had scored significantly higher on all subtests and total scores of SCL-90-R, on desructive agression subtests of İlter- Kiper Agression Inventory, and on the N and P scale of Eysenck's measures. They were also found vulnerable to depression and the incidance of comorbid mood disorders was predicted more than the other two groups. The premature ejeculatory subjects had a similar psychological profile as normal and organic impotents, implying temporaray symptoms. Organic impotents classified according to their etiological origin were also compared with psychogenic impotents. It was found that the hormonal subgroup had similar measures as psychogenics. Psychogenic impotents are depressive, anxious, rigid, sober, pessimistic, reserved, agressive and have psychosomatic complaints. Organic patients with hormonal etiology differed definitely from organic vasculer impotents and were found to have similer psychological problems as psychogenic group. It was concluded that research on the relationship of impotence with anxiety and mood disorders and newer techniques and measures to study hormonal and psychogenic grups are needed.