Kuzey Ege denizinde zıpkınla avlanan kılıç balığının (Xiphias gladius, Linneus, 1758) yaş ve büyüme özelliklerinin belirlenmesi
Age and growth of swordfish (Xiphias gladius, Linneus, 1758), in the North Aegean sea based on harpoon fishing
- Tez No: 496659
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTAÇ ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kılıç Balığı, Xiphias gladius, Zıpkın, Kuzey Ege Denizi, Gökçeada, Swordfish, Xiphias gladius, Harpoon, North Aegean Sea, Gökçeada
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Kılıç balığı, Xiphias gladius, geniş bir yayılım alanına sahip ekonomik değeri yüksek bir türdür. Ülkemizde zıpkın ile kılıç balığı avcılığı yapılan tek bölge Kuzey Ege Denizi'dir. Kılıç balığı av sezonunda boyları 8 m ile 15 m, motor güçlerinin ise 75 hp ile 450 hp arasında değişen 20 balıkçı teknesi Gökçeada limanlarına bağlanarak avcılık gerçekleştirmişlerdir. Kılıç balığı avcılık faaliyetlerinin 100 m'den derin sularda ve özellikle 3 bölgede yapıldığı tespit edilmiştir. Bunlar; adanın kuzey doğusunda bulunan Saroz körfezinde Semadirek ve Ece limanı arasındaki alan, adanın kuzeyinde Semadirek Gökçeada arası ve adanın kuzeybatısıdır. Gökçeada çevresinde kılıç balığı avcılığı yapan teknelerin 2015 av sezonunda ortalama 25 gün denize çıktıkları belirlenmiştir. Toplam 463 adet kılıç balığı yakalanmış olup, tekne başına ortalama CPUE (adet/gün) ise 0,88 olarak hesaplanmıştır. Avcılığın yoğun olarak 120 ile 140 cm (LJFL) arasında yapıldığı belirlenmiştir. Hesaplanan boy ağırlık ilişkisi denkleminde b değeri 3,188 olarak bulunmuş ve türün pozitif allometrik büyüme gösterdiği tespit edilmiştir. Kılıç balığı örneklerinin 0-5 yaş arasında olduğu ve en fazla bireyin 2 yaşında olduğu tespit edilmiştir. Boyları 70 – 174 cm (LJFL) yaşları ise 0 – 5 yaş arasında değişen kılıç balığı örneklerinin von Bertalanffy büyüme denklemi hesaplanmış ve L∞ = 218,3; k = 0,193 ve t0 = -2,1031 olarak bulunmuştur. Büyüme performansı indeksi (Ø') ise 3,96 olarak hesaplanmıştır
Özet (Çeviri)
Swordfish, Xiphias gladius, is a species of high economic value with a wide spread area. Swordfish fishery with harpoon in Turkey has only been carried out in the North Aegean Sea. A total of 20 fishing boats (8–15 m in length and 75–450 hp in engine power) were participated to this fishery from Gökçeada main fishing ports. Fishery takes place at a depth range of 100 to 1000 m. Swordfish fishing by using harpoon occurs especially in the three region of Gökçeada region; first is the north east of Saros Bay, second situated between the port of Ece and Semadirek and the third located in the northwest side of the island. A total of 463 swordfish landings captured by 20 boats, in 25 fishing days and CPUE (number/day) was calculated as 0.88 in the 2015 fishing season. Lower jaw fork length (LJFL) of the swordfish caught was dominated from 120 and 140 cm. Estimates for parameter b of the length-weight relationship was 3.188 which correspond to positive allometric growth. The age-classes in the anal fin ray samples ranged from 0 to 5 years, while the samples were dominated by the 2 age-classes. The von Bertalanffy growth curves were fitted to the length at age data. The estimated parameters of the equation were: L∞ = 218.3; k = 0.193 and t0 = -2.1031. The growth performance index (Ø') was calculated as 3.96.