Gelişim ve ruhsal sağlık değerlendirmesi erişkin formunun Türkçe' ye uyarlama ve geçerlilik çalışması
The validation and adaptation of Turkish version of development and well being assesment adult form
- Tez No: 496733
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACER AKGÜL CEYHUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: DAWBA erişkin, Türkçe uyarlama, yapılandırılmış görüşme, DAWBA Adult, Turkish Adaptation, Structured Interview
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gelişim ve Ruhsal Sağlık Değerlendirmesi (Development and Well Being Assesment; DAWBA) psikiyatrik tanılar koymak amacıyla soruların, görüşmelerin ve değerlendirme tekniklerinin ICD-10 ve DSM-IV'e uyarlanarak geliştirilen yapılandırılmış bir klinik görüşme ölçeğidir. Bu çalışmadaki amacımız DAWBA erişkin formu klinik görüşme ölçeğinin İngilizce aslı ile anlam, kavram, kapsam, ölçüt, uygulama, madde ve ölçüm eşdeğerliklerinin sağlanarak Türkçe'ye uyarlamasının yapılması ve bu klinik görüşme ölçeğinin Türkçe uyarlamasının geçerliliğinin sınanmasıdır. Böylelikle klinisyenlere olguları değerlendirme ve tanı koyma aşamasında yardımcı olabilecek, basılı formunun yanı sıra internet aracılığıyla bilgisayar ortamında uygulanabildiği için diğer klinik görüşme ölçeklerine göre ön plana çıkabilecek ek bir araç kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışmamız Türkçe 'ye çeviri, uygulama ve sonuçların değerlendirilmesinden oluşan 3 basamakta yürütülmüştür. DAWBA'nın Türkçe 'ye çeviri aşaması 4 kişilik bir ekip çalışması ile yaklaşık 6 ayda tamamlanmıştır. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran, görüşme yapılmasını kabul eden kişilere uygulanmıştır ve bu aşama yaklaşık 4 ay sürmüştür. Çalışmanın dâhil edilme kriterlerine uyan toplam 62 olgunun klinik tanıları ve DAWBA ile konulan tanıların tutarlılığına bakılarak DAWBA erişkin formu Türkçe uyarlamasının geçerliliği değerlendirilmiştir. Sonuç olarak DAWBA erişkin formu Türkçe uyarlaması ile konulan tanıların, klinik tanılarla iyi derecede tutarlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Development and Well Being Assesment (DAWBA) is a structured clinical interview scale in which questions, interviews, and assessment techniques are developed in accordance with ICD-10 and DSM-IV to establish psychiatric diagnoses. The aim of this study is to test the validity of the Turkish version of the clinical interview questionnaire in DAWBA adult form with the intention of keeping its original meaning, concept, scope, criterion, application, item and measurement equivalence. Thus, the objective of this study is to provide the clinicians with an additional instrument which can help the patients in the evaluation and diagnosis phase. In addition to the printed form, this assessment can be applied via the computer, which makes it more prominent than other clinical interview scales. Our work was carried out in 3 steps consisting of translation into Turkish, implementation and evaluation of the results. The translation phase of DAWBA to Turkish was completed in about 6 months by a team of 4 clinicians. Interviews were conducted with those who met the criteria at the outpatient clinic of psychiatry at Atatürk University Hospital and this phase lasted approximately 4 months. Sixty-two patients who met the criteria were included in the study and the consistency of their clinical diagnosis and the diagnosis made via DAWBA was assessed for the validity of the Turkish version of the scale. In conclusion, it has been shown that the diagnoses made with the Turkish version of the DAWBA adult form were consistent at a good level with the clinical diagnoses made by the clinicians.