Akne vulgarisi olan genç erişkinlerde beden duyumları abartma durumu ve ruhsal hastalık riskinin belirlenmesi
Determination of exaggeration of body senses and risk of mental illness in young adults with acne vulgaris
  1. Tez No: 815746
  2. Yazar: ÜMMÜHAN KODAL TUNÇSEZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN TOPAL, DR. İLKAY KOLUKIRIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, Genç erişkin, Anksiyete, Depresyon, Acne vulgaris, Young adult, Anxiety, Depression
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Akne Vulgarisi Olan Genç Erişkinlerde Beden Duyumları Abartma Durumu ve Ruhsal Hastalık Riskinin Belirlenmesi Giriş ve Amaç: Akne vulgaris, gençlik dönemindeki pek çok kişiyi etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Ciltteki belirgin lezyonlar ve sivilceler, bireylerin özgüvenini, sosyal ilişkilerini ve duygusal refahını olumsuz yönde etkileyebilir. Akne vulgaris özellikle benlik gelişimin ve bedensel algının önemli olduğu ergenlik döneminde yaygın görülmesi, bireyin dış görünüşünü etkileyebilmesi nedeniyle çok sayıda ruhsal soruna yol açabilmektedir. Bu çalışmada akne vulgarisi olan 15-25 yaş ergen ve genç erişkinlerde akne şiddeti derecelendirilerek beden duyumları abartma durumu ve depresyon, anksiyete riskinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji polikliniğinde, 1 Ocak-28 Şubat 2023 tarihleri arasında bu polikliniklere başvuran veya telefonla ulaşılarak önceden davet edilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 219 kişi ile yüz yüze görüşme sağlanarak yapıldı. Araştırmaya dahil edilme kriterleri; çalışmaya katılmak için gönüllü olmak ve 15-25 yaş arasında olmak olarak belirlendi. Katılımcıların demografik verileri kaydedildi. Katılımcılar HAD-A, HAD-D, GADS ve BDAÖ ölçekleri ile skorlanarak analizler gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 20,86 ± 3,308 (en küçük yaş 15, en büyük yaş 25) idi. Katılımcıların 63 tanesi (%28,8) erkek, 156 tanesi ise (%71,2) kadınlardan oluşuyordu. 5. Global akne derecelendirme ölçeğine göre şiddet düzeylerinin dağılımları incelendiğinde 83 (%37,9) hastanın hafif, 87 (%39,7) hastanın orta 6 (%5,6), 45(%20,5) hastanın şiddetli, 4(%1,8) hastanın ise çok şiddetli düzeyde aknesinin olduğu bulunmuştur. Hastaların akne düzeyi hafif 83(%37,9), orta 87(%39,7), şiddetli ve çok şiddetli 49(%22,4) düzeyde olarak 3 grupta incelenmiştir. Katılımcılara uygulanan Beden Duyumları Abartma Ölçeği toplam ortalama puan 28,64±7,669 olarak bulundu. Katılımcıların Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ortalama skorlarına bakıldığında ortalama anksiyete skoru 8,46±3,74, ortalama depresyon skoru 6,74±3,46idi. Risk değerlendirmesi yapıldığında; anksiyete açısından 75 kişide (%34,2) riski var, 144 kişide (%65,8) risk yok; depresyon açısından 89 kişide (%40,6) risk var, 130 kişide (%59,4) risk yoktu. Katılımcıların cinsiyetlerine göre HADAP karşılaştırıldığında, erkeklerin HADAP ortalaması kadınlarınkinden anlamlı olarak yüksek saptandı (t=2,678, p=0.008). Katılımcıların cinsiyetlerine göre HADDP karşılaştırıldığında, erkeklerin HADDP ortalaması kadınlarınkinden anlamlı olarak yüksek saptandı (t=2,264, p=0.025). Gelir düzeyi ile akne hastalık süresi karşılaştırıldığında aradaki fark istatiksel olarak anlamlı idi (F=6,285 p=0,002). Gelir düzeyi arttıkça hastalık süresi düşmekteydi. Katılımcıların GADS, BDAÖ, HAD-A, HAD-D puanları gelir düzeyine göre karşılaştırıldığında; GADS için ortalama puan düşük düzey gelirlilerde (25,09±8,850), orta düzey gelirlilerde (22,23±8,793), yüksek düzey gelirlilerde ise (20,55±9,269) olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (F=3,957, p=0,021). HAD-D için ortalama puan düşük düzey gelirlilerde (7,69±3,886), orta düzey gelirlilerde (7,40±3,310), yüksek düzey gelirlilerde ise (6,31±3,351) olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (F=3,206, p=0,042) Tartışma ve Sonuç: Kullandığımız ölçeklere göre anksiyete, depresyon ve beden dismorfik bozukluk gelişimi açısından katılımcıların bir kısmının risk altında olduğunu tespit ettik. Akne vulgarisin, ruhsal hastalık riski üzerine etkilerinden dolayı, birinci basamakta çalışan aile hekimleri tarafından doğru yönetimi tedavinin başarısı ve hasta uyumu için çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Determination of Exaggeration of Body Senses and Risk of Mental Illness in Young Adults with Acne Vulgaris Aim: Acne vulgaris is a common skin condition that affects many people in their youth. Significant lesions and acne on the skin can negatively affect individuals' self-confidence, social relationships, and emotional well-being. Acne vulgaris is common especially in adolescence, when self-development and bodily perception are important, and can cause many mental problems because it can affect the external appearance of the individual. In this study, it was aimed to determine the exaggeration of body sensations and the risk of depression and anxiety by grading acne severity in adolescents and young adults aged 15-25 years with acne vulgaris. Methods: The study was conducted at the Health Sciences University Adana City Training and Research Hospital Dermatology outpatient clinic between January 1 and February 28, 2023, by providing face-to-face interviews with 219 people who applied to these polyclinics or were invited by phone and agreed to participate in the study. Inclusion criteria for the study; volunteering to participate in the study and being between the ages of 15-25. Demographic data of the participants were recorded. The analyzes were performed by scoring the participants with HADS-A, HAD-D, GADS and BDAS scales. Results: The mean age of the participants in the study was 20.86 ± 3.308 (the youngest age was 15, the oldest was 25). Of the participants, 63 (28.8%) were men and 156 (71.2%) were women. 5. When the distribution of severity levels according to the global acne rating scale is examined, 83 (37.9%) patients are mild, 87 (39.7%) patients are moderate, 6 (5.6%) patients are 45 (20.5%), 4( It was found that 1.8% of the patient had very severe acne. The acne levels of the patients were examined in 3 groups as mild 83 (37.9%), moderate 87 (39.7%), severe and very severe 49 (22.4%). The total mean score of the Body Senses Exaggeration Scale administered to the participants was found to be 28.64±7.669. Considering the mean scores of the Hospital Anxiety and Depression Scale of the participants, the mean anxiety score was 8.46±3.74, and the mean depression score was 6.74±3.46. When risk assessment is made; 75 people (34.2%) have a risk for anxiety, 144 people (65.8%) have no risk; 89 people (40.6%) had a risk for depression, and 130 people (59.4%) had no risk. When HADAP was compared according to the genders of the participants, the average of HADAP for men was found to be significantly higher than that of women (t=2.678, p=0.008). When HADDP was compared according to the genders of the participants, the mean HADDP of men was found to be significantly higher than that of women (t=2.264, p=0.025). When income level and duration of acne disease were compared, the difference was statistically significant (F=6.285 p=0.002). As the income level increased, the duration of illness decreased. When the GADS, BDAS, HADS-A, HAD-D scores of the participants were compared according to their income level; The mean score for GADS was low (25.09±8.850), middle-income (22.23±8.793), and high-income (20.55±9.269), and statistically significant difference was found (F=3.957, p= 0.021). The mean score for HAD-D was low (7.69±3.886), middle-income (7.40±3.310), and high-income (6.31±3.351), with a statistically significant difference (F=3.206, p=0.042) Discussion and Conclusion: According to the scales we used, we found that some of the participants were at risk for the development of anxiety, depression and body dysmorphic disorder. Due to the effects of acne vulgaris on the risk of mental illness, correct management by family physicians working in primary care is very important for the success of treatment and patient compliance.