Morbid obez hastaların gastroduodenal mukozasında trpv1, ghrelin ve vip düzeylerinin belirlenmesi
Tissue TRPV1, ghrelin and vip levels in gastroduodenal mucosa of patients with morbid obesity
  1. Tez No: 496762
  2. Yazar: ÜNAL ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Morbid Obezite, Fundus, Antrum, Duodenum, Ghrelin, Vazoaktif İntestinal Peptit (VİP), TRPV1, Kapsaisin, Morbid Obesity, Fundus, Antrum, Duodenum, Ghrelin, Vasoactive Intestinal Peptide (VIP), TRPV1, Capsaicin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, VİP (vazoaktif intestinal peptit), TRPV1 (transient receptor potential vanilloid-1 channels), ghrelinin gastroduodenal mukoza düzeyleri ve serum ghrelin düzeyi ile morbid obezitenin ilişkisini ortaya koymaya çalıştık. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Endoskopi Ünitesinde, obezite cerrahisi öncesi preoperatif değerlendirme veya başka bir endikasyonla biyopsileri alınmış VKİ (vücut kitle indeksi) 40 kg/m2'nin üzerinde olan 46 olgu ve herhangi bir endikasyonla yönlendirilmiş ve biyopsileri alınmış, dışlama kriterlerine sahip olmayan VKİ 18-25 kg/m2 arasında olan 20 olgu çalışmamıza alındı. Serum ghrelin ve dokulardaki VİP düzeyleri ELİSA (Enzyme-Linked ImmünoSorn-bent Assay) yöntemi kullanılarak tespit edildi. Dokularda TRPV1 ve ghrelin antikorları ile immünhistokimyasal boyama yapıldı. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu. Serum ghrelin düzeyleri iki grup arasında benzerdi ve tüm olgular incelendiğinde serum ghrelin seviyeleri ile fundus, antrum ve duodenum dokularından bakılan ghrelin düzeyleri arasında korelasyon yoktu. Doku ghrelin düzeylerinde de iki grup arasında anlamlı fark çıkmadı. Hem serum hem de doku ghrelin düzeylerinin yaş, cinsiyet, diyabetes mellitus (DM), hipertansiyon (HT), proton pompa inhibitörü (PPİ) ve sigara kullanımı gibi durumlardan etkilenmediği görüldü. Fundus, antrum ve duodenum dokularından bakılan VİP seviyeleri her iki grup arasında istatistiksel anlamlı düzeylerde farklı değildi. Ancak genel olarak doku VİP düzeyi ortalamaları morbid obez grupta daha fazla iken bu fark özellikle duodenumda daha belirgindi. Normal VKİ'ne sahip bireylerde duodenal VİP düzeyi gastrik mukozaya göre düşükken, morbid obezlerde bu düşme izlenmedi. Yaş, cinsiyet, DM, HT, PPİ ve sigara kullanımı gibi durumlar da doku VİP düzeylerinde anlamlı değişikliğe neden olmadı. Fundusta; parietal, şef, foveolar, antrumda; mukus, foveolar ve duodenumda; mukus, goblet, absorbtif hücreler TRPV1 antikoru ile boyanma düzeyleri açısından değerlendirildi. Morbid obez hasta grubu ile kontrol grubu arasında bu hücrelerin TRPV1 antikoru ile boyanması açısından anlamlı fark saptanmadı. Hücrelerin birbirleri arasında TRPV1 antikoru ile boyanmaları açısından ise genel olarak istatistiksel anlamlı farklar vardı. Fundusta parietal, antrumda foveolar ve duodenumda absorbtif hücre bulundukları dokularda en fazla TRPV1 bulunduran hücrelerdi. Foveolar ve mukus hücreleri gibi hücrelerin farklı doku düzeylerinde farklı seviyelerde TRPV1 içerdikleri saptandı. Yaşın artmasıyla hücrelerdeki TRPV1 antikoru ile boyanma miktarı da genel olarak artmaktaydı. 45 yaş ve üzeri olgularda 45 yaş altı olgulara göre, fundustaki şef, antrum ve duodenumdaki mukus hücrelerinde bu artış istatistiksel anlamlı düzeydeydi. HT'si olan olgularda fundus şef ve duodenum mukus hücrelerinde, DM'si olanlarda ise sadece duodenum mukus hücrelerinde TRPV1 ile boyanmanın anlamlı düzeylerde arttığını belirledik. Cinsiyetin yanı sıra PPİ, nöropsikiatrik ilaç ve sigara kullanımları, hücrelerin TRPV1 antikoru ile boyanma durumuna etki etmemişti. Çalışmamızda morbid obez grupta istatistiksel anlamlılığı olmasa da ortaya çıkarılan değişikliklerin obeziteyle ilişkisini gösterebilmek için, daha fazla katılımlı, insanlarda yapılacak çalışmalar gerekmektedir. Ayrıca bu tarz çalışmalara, obezitenin patofizyolojisine biraz daha ışık tutmak, obeziteden korunmak ve yeni tedavi stratejilerini bulabilmek için ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we planned to research association of morbid obesity with VIP (vasoactive intestinal peptide), TRPV1 (transient receptor potential vanilloid-1 channels) and ghrelin level in upper gastroduodenal mucosa, also with serum concentration of ghrelin. The study group was organized among patients whose BMI (body mass index) is more than 40 kg/m2 and who referred to endoscopy unit of gastroenterology department at Akdeniz University Medical School Hospital for pre-operative evaluation before obesity surgery or because of any other indication. Study group was consisted of 46 patients and all patient's upper GIS (gastrointestinal system) mucosal biopsies were performed. Control group was consisted of 20 patients whose BMI were between 18-25 kg/m2 and whose upper GIS mucosal biopsies were performed for any reason. All participants were met inclusion criterias. We studied serum ghrelin concentration and tissue VIP level by ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorn-bent Assay). We used immunohistochemical technics and antibodies to detect tissue ghrelin and TRPV1 levels. There were no statistically significant difference between groups in terms of age and sex. Serum ghrelin concentration were similar in two groups. There were no correlation between serum concentration and tissue level of ghrelin. There was no statistically significant difference in terms of tissue ghrelin level between groups. We also determined that tissue ghrelin level at upper GIS and serum ghrelin concentration don't affected by age, sex, diabetes mellitus (DM), hypertension (HT), proton pump inhibitors (PPI) and smoking. There was no statistically significant difference among fundus, antrum and duodenum in terms of tissue VIP level. But tissue VIP level was higher in study group and the difference was significant when we compared duodenal specimens. Tissue VIP level was lower in duodenal specimens than gastric specimens in control group but this difference didn't existed in the study group. Age, sex, DM, HT, PPI and smoking didn't couse any difference in tissue VIP level. Fundus chief cells, fundus parietal cells, fundus foveolar cells, antral mucus cells, antral foveolar cells, duodenal mucus cells, duodenal goblet cells and duodenal absorptive cells were evaluated in terms of TRPV1 tissue level. There was no statistically significant difference between study group and control group in terms of percentage of immunostained cells by antibody against TRPV1. There was statistically significant difference among cells according to immunostaining by TRPV1 antibody. Fundus parietal cells, antral foveolar and duodenal absorptive cells seems to have highest percentage of immunostaining in each tissue. We also detected that foveolar cells and mucus cells have different tissue TRPV1 level in different tissues. İmmunostaining by TRPV1 antibody were positively correlated with age and there was statistically significant difference between patients older than 45 years and younger than 45 years in terms of immunostaining by TRPV1 antibody in fundus chief cells, antral mucus cells and duodenal mucus cells. Percentage of immunostaining was higher in older group. Patients with HT had higher percentage of immunostaining by TRPV1 antibody in fundus chief cells and duodenal mucus cells. Patients with DM had higher percentage of immunostaining by TRPV1 antibody in duodenal mucus cells. Sex, PPI and smoking didn't couse any difference in terms of tissue TRPV1 level. In our study, we determined some changes in gastroduodenal mucosa tissue even if differences weren't statistically significant. In order to ascertain these physiopathological changes more comprehensive studies in humans are needed. Besides that, studies in that area are important not only because of additive knowledge about physiopathology of obesity but also because of additive knowledge in terms of improve new treatment strategies for obesity.