Serebral palsili çocuklarda inspiratuar kas eğitiminin solunum fonksiyonları, gövde kontrolü, günlük yaşam aktivitesi, fonksiyonel egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Effects of inspiratory muscle training on respiratory functions, trunk control, daily living activities, functional exercise capacity and quality of life in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 496822
  2. Yazar: MÜŞERREFE NUR KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ELBASAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, İnspiratuar Kas Eğitimi, Gövde Kontrolü, Yaşam Kalitesi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Serebral palsi'li çocuklarda solunum kas zayıflığı ve ilişkili klinik semptomlar son on yılda oldukça önem kazanmıştır. Ancak, literatürde serebral palside inspiratuar kas kuvvetinin etkilerini inceleyen bir çalışma yoktur. Bu nedenle çalışmamız serebral palsi'li çocuklarda inspiratuar kas eğitiminin solunum fonksiyonları, gövde kontrolü, günlük yaşam aktivitesi, fonksiyonel egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmak üzere rastgelelenmiş, kontrollü ve ileriye dönük olarak planlandı. On iki çocuğa (tedavi grubu) maksimum inspiratuar basıncın %30'unda (MIP), 11 hastaya (kontrol grubu) ise, MIP'ın %5'inde altı hafta boyunca inspiratuar kas eğitimi uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası çocukların solunum fonksiyon testi spirometre ile, solunum kas kuvveti ağız basınç ölçüm cihazı ile, gövde kontrolü Gövde Kontrol Ölçüm Skalası ile, günlük yaşam aktivitesi Pediatrik Özürlülük Değerlendirme Envanteri ile, fonksiyonel egzersiz kapasitesi altı dakika yürüme testi ile, yaşam kalitesi Serebral Palsi'de Yaşam Kalitesi Anketi ile değerlendirildi. İnspiratuar kas eğitimi sonrası tedavi grubunun solunum kas kuvveti, gövde kontrolü, günlük yaşam aktivitesi, fonksiyonel egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesi arttı (p0,05). Sonuç olarak, serebral palsi'li çocuklarda uygulanan inspiratuar kas eğitimi çocukların solunum kas kuvvetini, gövde kontrolünü, günlük yaşam aktivitesini, fonksiyonel egzersiz kapasitesini ve yaşam kalitesini arttırır ve rehabilitasyon programlarına etkin ve güvenilir bir şekilde dahil edilebilir.
Özet (Çeviri)
Respiratory muscle weakness and related clinical symptoms gain considerable importance in children with cerebral palsy over the past ten years. However, there is no study in the literature investigated the effects of inspiratory muscle training in children with cerebral palsy. Therefore, the purpose of this prospective and randomized controlled study was to investigate the effects of inspiratory muscle training on respiratory functions, trunk control, daily living activities, functional exercise capacity and quality of life in children with cerebral palsy. Twelve children (treatment group) received inspiratory muscle training at %30 of maximal inspiratory pressure (MIP), and 11 children (control group) received sham therapy (%5 of MlP) for 6 weeks. Before and after treatment, pulmonary function test using spirometry, respiratory muscle strength using mouth pressure device, trunk control using Trunk Control Measurement Scale, daily living activities using Pediatric Evaluation of Disability Inventory, functional exercise capacity using 6-minute walk test and quality of life using Cerebral Palsy Quality of Life Questionnaire were evaluated.