Gürültüye hassasiyet ile gürültüde konuşmayı ayırt etme yetisi arasındaki ilişkinin incelenmesi.
Evaluation of the relationship between noise sensitivity and intelligibility of speech in noise.
  1. Tez No: 496880
  2. Yazar: GÖZDE BAYRAMOĞLU ÇABUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KEMAL KEMALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, gürültü hassasiyeti, gürültüde konuşmayı anlama
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Gürültünün insan sağlığı üzerinde pek çok işitsel ve işitsel olmayan problemlere yol açtığı bilinmektedir. Araştırmalar, özellikle işitsel sistem dışındaki gürültüye bağlı sağlık sorunlarının bireylerin gürültüye hassasiyetine göre değiştiğini göstermiştir. Ancak gürültüye hassasiyetin gürültüde anlamayı etkileyip etkilemediği hiç test edilmemiştir. Literatürde gürültüye hassasiyeti değerlendirme de en yaygın kullanılan ölçek olan“Weinstein Gürültüye Hassasiyet Ölçeği”(WGHÖ) Türkçeye adapte edilmiştir. (Tr-WGHÖ). Normal işiten ve işitme kayıplıların gürültüde konuşmayı anlama becerilerini inceleyen pek çok çalışma mevcuttur. Bu bağlamda en yaygın kullanılan test olan "Hearing in Noise Test (HINT) de Türkçe'ye uyarlanmıştır. Bizim bu çalışmada amacımız gürültüye hassasiyet derecesi ile gürültüde konuşmayı anlama yetisi arasındaki ilişkiyi, odyolojik değişkenleri de göz önünde bulundurarak, incelemektir. Bu amaçla yaşları 21-50 arasında değişen 92 (43 Erkek, 49 Kadın) normal işiten deneğe, saf ses ve konuşma odyometrisiyle birlikte Tr-WGHÖ ve Tr-HINT uygulanmıştır. Tr-WGHÖ skorlarına göre 92 deneği alt ve üst 1/3 hassas ve hassas olmayan grup olarak ayırdığımızda hassas olmayan grubun ortalaması 73,20+/- 6,28 ve hassas grubun ortalaması 106,43 +/-6,71 olarak saptanmıştır. Alt grubun kesim değeri 82, üst grubun ise 96 olarak bulunmuştur. Daha sonra 92 deneğin saf ses ve konuşma odyometrisi değerleri ile gürültü hassasiyetleri arasındaki ilişki incelendiğinde anlamlı bir ilişki bulunamadığı gibi odyolojik değerler alt ve üst grup arasında fark ortaya koymamıştır. Ancak alt ve üst gruplar arasında, sessizlikte yapılan HS hariç, gürültünün sırasıyla önden, sağdan, soldan verildiği durumlarda ölçülen Tr-HINT değerleri ile bunların bileşke değerinde anlamlı farklılık saptanmıştır. Korelasyon testleri de Tr-WGHÖ skorlarıyla bahsi geçen Tr-HINT skorları arasında anlamlı korelasyonu işaret etmiştir. Kadın ve erkek deneklerin, yaş gruplarının, eğitim durumlarının ve eşlik eden denge bozukluğu varlığının gürültüye hassasiyet ile ilişkisi olmadığı bulunmuştur. Sadece tinnitusu olan olguların daha fazla gürültüye hassas gruba girdiği anlaşılmıştır. Bu çalışmayla, ilk kez odyolojik değişkenlerle gürültüye hassasiyet arasında bir ilişki saptanmış olmakla birlikte, özellikle gürültü eşliğinde yapılan konuşma testlerinin sonuçları yorumlanırken, gürültüye hassasiyet bileşeninin de dikkate alınması gerektiği gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that harms of noise include many auditory and non-auditory health problems. Researches demonstrated that noise related nonauditory health problems diversed in relation to the individuals' noise sensitivity. However, relationship of subjective noise sensitivity with speech intelligibility in nosie has never been subject to any research. In the literature,“Weinstein Noise Sensitivity Scale”(WGHO) is the most common scale used for evaluation of subjective noise sensitivity, and already been adapted to Turkish (Tr-WGHO). Speech intelligibility in noise has been subject to many studies covering normal hearing and hearing-impaired people, and“Hearing in Noise Test”(HINT) has been widely used in this context and already adapted to Turkish. Our purpose in this study was to look for relationship between subjective noise sensitivity and HINT in relation to pure tone and speech audiometric variables. Tr-WGHO and Tr-HINT were applied to 92 (43 men and 49 women) subjects with normal hearing, aged between 21-50 years. According to Tr-WGHO scores, 92 subjects were divided into the bottom and top 1/3 subgroups, which were sensitive and nonsensitive groups to noise. The average of non-sensitive and sensitive groups were 73,20 +/- 6,28 and 106,43 +/-6.71, respectively. Upper cut of value of the lower group was 82 while the lower cut-off value of the upper group was 96. Pure tone and speech audiometry data did noıt reveal any Correlation or group differences regarding with Tr-WGHO data. On the other hand, Tr-HINT scores (with exception of HS which was measured in silence) in all situations when the noise was given from front, right and left, and their compound (HB) were significantly lower in upper group. Furthermore there were apperant significant negative correlations of TR-WGHO with Tr-HINT scores when noise was added to the test in any direction. Besides, it was noticed that sex, age and education subgroups and presence of vestibulaer problems did not affect noise sensitivity. However, rate of the subjects with tinnitus in Upper group was significantly higher. This study, in the Turkish and English literature was the first study presenting relationship of noise sensitivity and speech intelligibility in noise. Hence it could pronounced that in the interpretation of the results of speech tests accompanied with noise, noise sensitivity should also be taken into account. Key Words : Noise, noise sensitivity, intelligibility of speech