Erişkin akut lenfoblastik lösemide idame tedavi yan etkileri ve yan etkilerin sağ kalım sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi
Toxicity of maintenance therapy in adult acute lymphoblastic leucemia and evaluating effect of toxicity on survival outcomes
  1. Tez No: 496900
  2. Yazar: MERVE ECEM ERDOĞAN YÖN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE NUR ÖZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut lenfoblastik lösemi, idame tedavisi, toksisite, erişkin, TPMT mutasyonu, MTHFR mutasyonu, Acute lymphoblastic leukemia, Maintenance therapy, Toxicity, Adult, TPMT mutation, MTHFR mutation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Erdoğan Yön Merve Ecem, Erişkin Akut Lenfoblastik Lösemide İdame Tedavi Yan Etkileri ve Yan Etkilerin Sağ Kalım Sonuçlarına Etkisinin Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara, 2018 Erişkin ALL de idame tedavi sırasında yan etki sıklığını, şiddetini, bunlarla ilişkili risk faktörleri belirlemek, yan etkiler nedeniyle idame tedavisindeki aksamaların olası sonuçlarını analiz etmek amaçlandı. Çalışmaya idame tedavisi alan 33 hasta geriye dönük alındı. Hastalar idame tedavisinden itibaren ortanca 36 ay (6-112) izlendi. Yan etkiler NCI'a göre grade 0-2 hafif toksisite, grade 3-4 ise şiddetli olarak kategorize edildi. İdame tedavi sırasında 31 (%93.9) hastada şiddetli myelotoksisite, 18 (%54.6) hastada şiddetli hepatotoksisite, 11 (%33.4) hastada hastane yatışı gerektiren enfeksiyon görüldü. Şiddetli myelotoksisteyle ilişkili risk faktörü tanımlanamadı. Şiddetli hepatotoksisite olan hastalarda tedavi öncesi direkt bilirubin daha yüksek, şiddetli mukoziti olan hastalarda ise lökosit, nötrofil ve trombosit daha düşük, ferritin daha yüksekti. TSK şiddetli mukoziti olan hastalarda daha düşüktü. Yüksek ve çok yüksek riskli hastalarda TSK ve HSK daha düşük hesaplandı. Hastaneye yatışı gerektiren en sık neden şiddetli enfeksiyondu, şiddetli enfeksiyonun TSK'a etkisi saptanmadı. MTHFR polimorfizmleri ile yan etkiler arasında ilişki yoktu, TPMT polimorfizmi idame alan hastalar arasında saptanmadı. İdame tedavi sırasında 5 (%15) hastada ilaçlarla ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamış, 20 (%60.7) hastada bir veya birden fazla ilaçta doz ertelemesi ve/veya doz azaltımı yapılmış, 8'inde (%24.3) bir veya birden fazla ilaç kesilmişti. TSK, tedavide değişiklik yapılan ve yapılmayan hastalar arasında istatistiksel olarak farksızdı. İdame tedavide şiddetli toksisite yaşayan hastalarda, özellikle şiddetli mukozit ve enfeksiyon saptanan hastalarda, uygun doz azaltımlarına gidilmesi sağ kalım sonuçlarını da olumlu etkileyerek tam yanıtta iken mortalite ile karşılaşılması riskini azaltabilir. Bu veriler ışığında erişkin hastalarda da rutin polimorfizm taraması önerilmemektedir. Doz önerileri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Erdoğan Yön Merve Ecem, Toxicity of maintenance therapy in adult Acute Lymphoblastic Leucemia and evaluating effect of toxicity on survival outcomes, Gazi University Faculty of Medicine, Thesis in Internal Medicine, Nisan, 2018, We aimed to determine the frequency, severity and associated risk factors of side effects during adult ALL maintenance theraphy and to analyze the possible consequences of failure during the maintenance theraphy due to side effects. A total of 33 patients who receive maintenance therapy were retrospectively enrolled to the study. The median follow-up was 36 months (range 6-112) after maintenance therapy. Side effects were classified accoriding to NCI as mild toxicity grade 0-2 and severe toxicity grade 3-4. During maintenance therapy, 31 patients (93.9%) had severe myelotoxicity, 18 patients (54.6%) had severe hepatotoxicity, and 11 patients (33.4%) had infections, which required hospitalization. Risk factors associated with severe myelotoxicity were not identified. Direct bilirubin level was higher in patients with severe hepatotoxicity before treatment, while leucocyte, neutrophil and platelet levels were lower and ferritin level was higher in patients with severe mucositis. Overall survival is lower in patients with severe mucositis. In high and very high risk patients, overall and disease-free survival were found to be lower. The most common cause of hospitalization was severe infection. Severe infection had no significant impact on overall survival. There was no relationship between MTHFR polymorphisms and side effects. TPMT polymorphism was not detected among patients receiving maintenance therapy. During the maintenance therapy, no changes were made in 5 patients (15%), in 20 patients (60.7%) one or more drug doses were delayed and / or dose reductions were made and in eight patients (24.3%) one or more medications were discontinued. Patients whose treatment schedules were changed or unchanged had shown similar overall survival rates. Appropriate dose reductions may reduce mortality risk while on complete response, affecting positively on survival outcomes, in patients suffering from severe toxicity and especially patients diagnosed with severe mucositis and infections during maintenance theraphy. In conclusion, based on the current data, routine polymorphism testing can not be recommended in ALL patients. Further studies are needed to suggest dose adjustments in maintenance therapy based on mutational analysis