Prematüre retinopatisi hastalarında şaşılık gelişiminde predispozan faktörler, şaşılık ve makula ektopisi ilişkisi
Associated factors of strabismus in patients with retinopathy of prematurity, and relationship between strabismus and macular ectopia
- Tez No: 496899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE TUBA ATALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Premature Retinopatisi, şaşılık, makuler ektopi, rethinopathy of prematurity, strabismus, macular ectopy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Prematüre retinopatisi (ROP) hastalarında şaşılık gelişiminde predispozan faktörlerin ve şaşılığın makula ektopisi ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Ocak 2002- Mart 2018 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Pediyatrik Oftalmoloji ve Şaşılık ve Retina biriminde ROP nedeniyle takipli hasta dosyaları retrospektif incelendi. Çalışmaya 206 hasta dahil edildi. Hastalar grup 1 (45 hasta)' de spontan regrese olan, grup 2 (70 hasta)'de lazer tedavisi yapılan ve grup 3 (91 hasta)'te cerrahi tedavi yapılanlar olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Hastalardan şaşılığı olan ve olmayan hastalar şaşılık gelişiminde predispozan faktörleri araştırmak için gruplandı. Ayrıca hastalardan maküler ektopisi olanlar disk - fovea mesafesi ve şaşılık arasındaki ilişki incelenmek üzere ayrı bir grup oluşturuldu. İleri evre ROP' u olan ve cerrahi tedavi alan hastaların bulunduğu grup 3'te ROP'un uzun dönem komplikasyonları olan; miyopi, görme azlığı, anizometropi, ambliyopi, afaki, nistagmus, makuler ektopi ve retina patolojileri istatistiksel anlamlı olarak daha fazla görüldü. Şaşılığı olan hastalarda anizometropi, ambliyopi, afaki, nistagmus, makuler ektopi ve retina patolojileri daha sıktı. Bu faktörlerin şaşılık gelişiminde predispozan olduğu sonucuna varıldı. Şaşılık gelişiminde en etkili faktörler; ambliyopi, makuler ektopi ve retina patolojileri idi. Disk -fovea mesafesi ile şaşılık miktarı arasında bir korelasyon bulunmadığı sonucuna varıldı (p=0,364). Makuler ektopi şaşılık gelişimi için bir risk faktörü olsa da foveanın diskten uzaklığının şaşılığın derecesi ile orantılı olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine associated factors of strabismus in patients with retinopathy of prematurity, and relationship between strabismus and macular ectopia. The study was carried on in Pediatric Ophtalmology and Strabismus, and Retina Clinics of Department of Ophtalmology in Gazi University School of Medicine and medical records of the patients who had been followed up due to rethinopathy of prematurity (ROP) between June 2002 and March 2018 were evaluated retrospectively. There were 206 patients included in the study. Patients were divided into three groups as; Group 1: patients with spontan regression (n:45), Group 2: patients who received laser treatment (n:70) and Group 3: patients who had undergone surgical treatment (n:91) and the correlation of the treatment modalities with the long term complications of ROP was examined. Associated factors of strabismus and the relationship between disc-fovea distance and strabismus were also evaluated. Long term complications of ROP (myopia, vision deficity, anisometropia, ambliopia, aphakia, nystagmus, macular ectopia and retinal pathologies) were found to be significantly higher in severe ROP patients. Anisometropia, ambliopia, aphakia, nystagmus, macular ectopia and retinal pathologies were significantly higher in patients with strabismus compared to ortophoric patients and were considered as predisposing factors for strabismus development in ROP patients. Ambliopia, macular ectopia and retinal pathologies were found to be highly correlated with strabismus in regression analysis. Despite the exact relation between macular ectopy and strabismus, there was no significant correlation found between disc-fovea distance and the severity of strabismus (p=0,364).