Puslu elektromanyetik alanın saccharomyces cerevisiae mayasının üremesi üzerine etkisi
Effect of pulsing electromagnetic field on growth of yeast saccharomyces cerevisiae
  1. Tez No: 49693
  2. Yazar: EYÜP GÜLBANDILAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAMZA ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Pulsing electromagnetic field, Growth, Saccharomyces cerevisiae. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
ÖZET Bu çalışmada 15 Hz'lik PEMF'nın Saccharomyces cerevisiae mayasının üremesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Sabouraud's liquid mediuma ekilen S. cerevisiae maya hücreleri, 1,1 mT'lık PEMF etkisinde 30 °C'de etüvde inkübe edildi. Kontrol grubu ise manyetik alanın etkisine bırakılmadı. Ekimden sonraki 6-29 saatler arasında her saat başı deney ve kontrol gruplarından örnek alınarak direkt mikroskobik sayım yöntemiyle hücre sayımlan yapıldı. Yapılan istatistiksel inceleme sonunda uyum dönemi (ilk 6 saat) ile statik dönem de (26. saatten sonra) deney ve kontrol gruplarının hücre sayılan arasında anlamlı farklılık bulunamadı (P>0.05). Ekimden sonraki 6. ve 26. saatler arasında manyetik alan etkisinde üreyen hücrelerin sayısının daima kontrol grubundan daha az olduğu tespit edildi ve sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (PO.001). Maya hücrelerinin jenerasyon süreleri ile ortalama üreme hızlarının deney ve kontrol gruplan arasında farklılık oluşturmadığı bulundu (PX).05). Bu sonuçlar doğrultusunda manyetik alanın hücre üremesi üzerinde zaman eşelinde 1.25 saatlik zaman kaymasına neden olduğu sonucuna vanldı. Deney ve kontrol gruplarının üreme eğrilerinin incelenmesi sonucunda hücrelerin logaritrnik üreme döneminde iki farklı şekilde üreme gösterdiği belirlendi. Üremenin denklemini oluşturup teorik üreme eğrilerini çizerek, PEMF ve kontrol gruplarının üreme eğrileri ile karşılaştınldı. Teorik ve deneysel eğriler arasında uyum bulunduğunu tespit edildi (rK=0.998, rPEMF=0.99). Anahtar Kelimeler :Pulslu elektromagnetik alan, Üreme, Saccharomyces cerevisiae. m
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the effects of 15 Hz-PEMF on the growth of Saccharomyces cerevisiae yeast cells have been investigated. S. cerevisiae yeast cells innoculated in Sabouraud's liquid medium, were incubated in 30°C incubator under 1.1 mT PEMF effect. Control group was not under the magnetic field. Between 6-29 hours after the inoculation,, samples from the experimental group and control group were taken off every hour and were counted directly under the light microscopy. There were no statistical difference between control and experimental group on the base of adaptation (first 6 hours) and static phase (after 26 hours)(P>0.05). The count of the cells produced under magnetic field between 6 and 26 hours were lower than that of the control groups and it was significantly different (PO.001). There were no statistical difference between experimental and control groups of generation time and mean growth rate (P>0.05). Depending on these results, it was concluded that magnetic field caused a 1.25-hours delay on the growth of the cells. Upon examining the growth curves in both control and experimental group, it was determined that the cells showed two different growth patterns in the logarithmic growth phase. Growth equation was formed and theoretical growth curves were plotted and these were compared with the growth curves of the PEMF and control groups. It was found that there is a harmony between theoretical and experimental curves.