Olanzapinin beyin dokusunda mitokondri kompleks 1, 2, 3 ve atp-sentaz üzerine etkisi
The effect of olanzapi̇ne on mitochondria complexes 1, 2, 3 and atp-syntase in brain tissue
  1. Tez No: 496969
  2. Yazar: TANER İLKER GÜMRÜKÇÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRŞEN BİLGİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atipik antipsikotik, Elektron transport zinciri, Mitokondri, Olanzapin, Atypical antipsychotics, Electron transport chain, Mitochondria, Olanzapine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Olanzapin, atipik antipsikotik olarak adlandırılan tıbbi ilaç grubuna dahildir. Olanzapinin primer antimanik ve antipsikotik etkisi muhtemelen beynin özellikle mezolimbik yolağındaki dopamin D2 ve serotonin 5HT2A reseptörlerinin bloke edilmesiyle düzenlenir. Bununla birlikte, bipolar bozukluk ve şizofrenili hastalarda, enerji metabolizması bozukluğu veya mitokondriyanın bozulması bozukluklarda sık görülmektedir. Olanzapinin beynin mitokondrial reseptöründe terapötik potansiyele sahip olup olmadığı tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, bu çalışma, olanzapinin mitokondriyal kompleks 1, 2, 3 ve ATP-sentaz üzerindeki etkilerini, sıçanların beyin sağ frontal korteks dokusunda incelemeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metot: Yaptığımız çalışmada, 30 adet erişkin wistar-albino rat kullanıldı. Deneysel olarak ratlar kontrol grubu ve olanzapin grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. 30 gün boyunca olanzapin ve salin solüsyonu intraperitoneal olarak uygulandı. Deney sonunda ratlar dekapate edildi. Beyin sağ prefrontal korteksleri SET buffer (250 mM sukroz, 2 mM EDTA, 10 mM tris-baz pH 7.4) içine alındı. Homojenizasyon işlemi biyokimya laboratuvarında yapıldı. Homojenatlar biyokimyasal analizler için alındı. Kitler kullanılarak mitokondri kompleks 1, 2, 3 ve ATP-sentaz aktivitesi ve aynı zamanda Lowry metodu kullanılarak protein miktarı ölçüldü. Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre, kontrol ve olanzapin grupları arasında kompleks 1, 2, 3, ve ATP-sentaz aktivitelerinde herhangi bir değişiklik görülmedi. Sonuç: Sonuç olarak, olanzapin tedavisinin, sıçanların beyin dokularındaki elektron taşıma zincirinin kompleks 1, 2, 3 ve ATP-sentaz aktivitesinde herhangi bir değişime yol açmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Olanzapine belongs to the group of medicinal drugs called atypical antipsychotics. The primer antimanic and antipsychotic effect of olanzapine are likely regulated by the blockade of dopamine D2 and serotonin 5HT2A receptors particularly in the mesolimbic pathway in the brain. In addition, a distubance of energy metabolism or disfunction of mitochondria in patients with bipolar disorder and schizophrenia are observed frequently in these disorders. It is exactly unknown whether olanzapine may have theropeutic potential on mitochondrial respiration in the brain cells. For this reason, the present study aims at examining the effects of olanzapine on mitochondrial complex 1, 2, 3 and ATP-synthase in the brain right frontal cortex tissues of rats. Material and Method: In our study, 30 adult wistar-albino rats were used. Experimentally, rats were divided into two groups: control and olanzapine groups. Olanzapine and isotonic saline solution were administered intraperitoneally for 30 days. At the end of the experiment, the rats were decapitated. Brain right prefrontal cortices were taken into SET buffer (250 mM sukroz, 2 mM EDTA, 10 mM tris-base pH 7.4). Homogenization was then carried out in biochemistry laboratory. Supernatant fraction from homogenate containing mitochondria parts were taken for biochemical analyzes. Mitochondria complex 1, 2, 3 and ATP-synthase were measured by using kits and protein amount was measured by using Lowry method. Results: According to statistical analyse results, no statistical alteration was observed for studied parameters complexes 1, 2, 3 and ATP-synthase activities between the control and olanzapine groups. Conclusion: The present results show that olanzapine treatment does not lead to any changes in complexes 1, 2, 3 and ATP-synthase activity of the electron transport chain in brain tissues of rats.