Tek taraflı işitme kaybı olanlarda ve normal işiten tinnituslu hastalarda şiddet algısının değerlendirilmesi
Evaluation of intensity perception in patients with unilateral hearing loss and tinnitus patients with normal hearing
- Tez No: 496970
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Unilateral hearing loss, Tinnitus, Difference limen for intensity, Hyperacusis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Tek taraflı işitme kaybında, işitme kaybı olmayan kulakların ve normal işitmeye sahip tinnituslu hastaların fark edebildiği en küçük şiddet değişimlerini tespit etmek ve normal işitenlerle karşılaştırmak. Materyal ve Metot: Uludağ Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde muayene olan, tinnitus ve/veya tek taraflı işitme kaybı şikayetiyle odyoloji ünitesine yönlendirilen 118 hastadan çalışmaya dahil edilme kriterlerine sahip olan 82 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar, tek taraflı işitme kayıplılar, işitmesi normal tinnituslu hastalar ve bu iki grubun yaş eşleştirmesi yapılmış kontrol grupları olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Tüm hastalara saf ses hava ve kemik yolu işitme testleri, konuşma testleri, immitansmetrik değerlendirme, akustik refleks testleri ve Şiddet Değişikliğini Fark Etme {Difference Limen for Intensity (DLI)} testi yapıldı. Tüm hastalara Khalfa Hiperakuzi ölçeği uygulandı. Bulgular: Tek taraflı işitme kayıplı grubun normal işiten kulaklarının DLI sonuçları 1 kHz'de sol kulakta 1,31 dB, sağ kulakta 1,37 dB, 4 kHz'de sol kulakta 1,38 dB, sağ kulakta 1,52 dB olarak bulundu. Tinnituslu grubun DLI sonuçları 1 kHz'de sol kulakta 1,42 dB, sağ kulakta 1,44 dB, 4 kHz'de sol kulakta 1,50 dB, sağ kulakta 1,50 dB olarak bulundu. Sonuçlar normal işten gruplarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Tek taraflı işitme kayıplı grubun Khalfa Hiperakuzi ölçeği toplam puanı 28,76 olarak hesaplandı. Normal işiten grupla arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Tinnituslu grubun toplam puanı 30,93 olarak hesaplandı ve normal işiten gruptan anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamız sonucunda, tek taraflı işitme kaybının normal işiten kulağın şiddet algısını etkilemediği görülmüştür. İşitme kaybı olmayan tinnituslu hastalarda da tinnitusun şiddet algısını etkilemediği sonucuna varılmıştır. Tek taraflı işitme kayıplı hastalar sınırda hiperakuzi puanına sahipken, tinnituslu hastalarda belirgin hiperakuzi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the smallest intensity changes that can be detected by the ear without hearing loss in unilateral hearing patients, and by tinnitus patients with normal hearing then compare these both with people with normal hearing. Materials and Methods: 118 patients who were examined at Otorhinolaryngology Clinic of Uludağ University and were admitted to the audiology unit with the complaint of tinnitus and/or unilateral hearing loss were examined and, 82 of 118 patients who met the inclusion criteria were included in the study. Patients were divided into 4 groups: patients with unilateral hearing loss, tinnitus patients with normal hearing, and age-matched control groups of these two groups. All patients were evaluated with pure tone air and bone conduction hearing tests, speech tests, immitansmetric tests, acoustic reflex tests and Difference Limen for Intensity (DLI) test. Khalfa Hyperacusis scale was applied to all patients. Findings: DLI results of normal hearing ears of unilateral hearing loss group were 1.31 dB in the left ear and 1.37 dB in the right ear at 1 kHz, 1.38 dB in the left ear and 1.52 dB in the right ear at 4 kHz. DLI results of the tinnitus group were 1.42 dB in the left ear and 1.44 dB in the right ear at 1 kHz, 1.50 dB in the left ear and 1.50 dB in the right ear at 4 kHz. There was no statistically significant difference between the control groups and patients. The total score obtained by the unilateral hearing loss group from the Khalfa Hyperacusis scale was 28.76. No stastically significant difference was found when this score was compared with normal hearing group. Total score of the tinnitus group was 30.93 and it was significantly higher than normal hearing group. Conclusion: As the result of the study, it was found that unilateral hearing loss did not affect the intensity perception of the normal hearing ear. Moreover, in tinnitus patients with normal hearing, tinnitus did not affect intensity perception. While patient with unilateral hearing loss had a hyperacusis score at the threshold, significant hyperacusis was observed in tinnitus patients.