Hitit Üniversitesi mensuplarının kampüs rekreasyonuna yönelik tutumlarının belirlenmesi ve kampüs rekreasyonu uygulamaları ile ilgili örnek modelin oluşturulması
The identification of attitudes towards campus recreation of Hitit University members and the creation of sample model related to the practices of campus recreation
  1. Tez No: 496979
  2. Yazar: ÖZLEM DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İMAMOĞLU, DOÇ. DR. KEREM YILDIRIM ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kampüs rekreasyonu, Kampüs rekreasyon modeli, Rekreasyon, Tutum, Attitude, Campus recreation, Campus recreation model, Recreation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Hitit Üniversitesi (HİTÜ) mensuplarının yeni yapılacak kampüslerindeki, kampüs rekreasyonuna yönelik tutumlarının belirlenmesi ve örnek modelin oluşturulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada iki farklı örneklem kullanılmış, birinci örneklemde HİTÜ mensuplarının demografik özellikleri ve kampüs rekreasyon faaliyetlerine yönelik kişisel özelliklerini belirleyebilmek için 8252 öğrenci, 180 akademik ve 107 idari personel olmak üzere toplam 8539 kişi; ikinci örneklemde ise HİTÜ mensuplarının kampüs rekreasyonu faaliyetlerine yönelik tutumlarını değerlendirmek için 243 öğrenci, 21 akademik ve 240 idari personel ve mesleğini belirtmeyen iki kişi dahil olmak üzere toplam 506 kişi örneklem kapsamına dahil edilmiştir. Bulgular: HİTÜ kampüslerinde en çok talep edilen rekreasyon alanları sırasıyla; Açık Hava Amfi Tiyatro; Bisiklet Parkurları; Açık Tenis Kortu; Dans Salonu; Su Sporları Merkezi olarak belirlenmiştir. Boş Zaman Tutum Ölçeği (BZTÖ) alt boyutlarına bakıldığında; bilişsel boyuta göre; akademik personel idari personel ve öğrencilere göre daha olumlu; duyuşsal boyuta göre; akademik personel idari personele göre daha olumlu ayrıca duyuşsal boyut cinsiyete göre; kadınlarda daha olumlu; davranışsal boyuta göre, 18-24 yaş aralığı 32-38 yaş aralığına göre ve öğrenciler de idari personele göre daha olumlu görüş bildirmişlerdir. Sonuç: HİTÜ mensuplarının çoğunlukla açık alana yönelik rekrasyon tesislerini tercih ettikleri görülmektedir. BZTÖ alt boyutlarına göre; akademik personelin bilişsel boyutunun, öğrencilerin ise davranışsal boyutunun daha olumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to determine the attitudes of Hitit University (HITU) members about the campus recreation in the new campuses and to create a sample model regarding of the campus recreation. Material And Method: Two different samples used in the study. In the first sample a total of 8539 individuals, 8252 students, 180 academic and 107 administrative staff were selected by the methods of easy sampling to determine the demographic characteristics of HITU members and personal characteristics about campus recreational activities. In the second sample, a total of 506 people: including 243 students, 21 academic and 240 administrative staff and two people who did not mention their occupation were included to the sample by the methods of easy sampling in order to determine the attitudes of HITU members about campus recreation activities. Results: The most demanded recreation areas on HITU Campus; Open Air Amphitheater; Bicycle Trails; Open Tennis Court; Dance Hall; Water Sports Center. When the subscales of Leisure Attitude Scale are examined; according to the cognitive dimension, academic staff and students; according to sensual dimension, academic staff and administrative staff and also according to sensual dimension for gender, women, according to behavioral dimension of 18-24 age group and 32-38 age group, students and administrative staff reported more optimistic opinions. Conclusion: It has been seen that the members of the HITU mostly prefer the facilities of recreation oriented in open areas. According to the sub-dimension of BZTO, it is conclude that the cognitive dimension of academic staff and the behavioral dimension of students are more positive.