Soldan sağa şantlı doğumsal kalp hastalıklarına bağlı kalp yetersizliğinin tanı ve tedavi takibinde nt-probnp ile galektin-3 düzeylerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 453851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ELKIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Galektin-3, NT-proBNP, kalp yetersizliği, 1-24 ay arası çocuk, Galectin-3, NT-proBNP, heart failure, infants aged 1-24 months
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamız, soldan sağa şantlı KKH'na bağlı kalp yetersizliği tanısı konulan, 1 ay-24 ay arası çocuk hastalarda yapıldı. KY tanısı, klinik değerlendirme, Ross puanlaması ve ekokardiyografik inceleme ile konuldu. Hastaların ilk geliş ile 1 aylık KY tedavisi veya cerrahi tedavi sonrası, kalp yetersizliği tanı ve takibinde günümüzde yaygın olarak kullanılan NT-proBNP ile yeni bir marker olan galektin-3 düzeylerini karşılaştırdık. Çalışmamız, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda 2015–2016 tarihleri arasında yapıldı. Çocuk kardiyoloji polikliniğine başvuran ve yapılan muayene ve tetkikler sonucunda soldan sağa şantlı konjenital kalp hastalığına bağlı kalp yetersizliği tanısı konulan, yaşları 10 gün ile 24 ay arasında değişen 23 hasta (grup 1) ve 23 sağlıklı (grup 2) çocuk kontrol grubu olarak belirlenerek prospektif olarak değerlendirildi. Fizik muayene ve ekokardiyografi incelemelerine göre kalp yetersizliği bulguları olan 23 hastaya (grup 1) digoksin, kaptopril, furosemid başlandı ve KY kontrol altına alınamayan hastalar cerrahiye verildi. Hastalar yaklaşık bir ay sonra tekrar değerlendirildi. Hastalardan tedavi öncesi ve sonrası NT-proBNP ve galektin-3 çalışıldı. Yine tedavi öncesi ve sonrası ekokardiyografik verileri ve Ross skoruna göre evreleri kaydedildi. Hasta ile kontrol grubu arasında NT-proBNP düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi (p=0.001) ancak galektin-3 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p=0,317). Hasta grubunda tedavi öncesi ve tedavi sonrası NT-proBNP ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş görüldü (p=0.001). Hasta grubunun tedavi öncesi ve tedavi sonrası galektin-3 düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.843). Tedavi sonrasında, hasta grubunun NT-proBNP ölçümleri kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.007). Tedavi sonrasında, hasta grubunun galektin-3 ölçümleri ile kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0.083). Çalışmamızdaki bulgularda elde edilen veriler galektin-3' ün, soldan sağa şantlı konjenital kalp hastalığına bağlı KY tanısı alan 1-24 ay yaş grubundaki hastaların tanı ve takibinde erken dönemde anlamlı bir parametre olmadığı yönündedir. Ancak çalışmamız kısıtlı sayıda hasta ve kontrol grubu ile yapıldığından geniş hasta gruplarında ve uzun izlem süreleri ile yapılacak çalışmalar daha anlamlı olacaktır. Çalışmamız bu yaş aralığında daha geniş hasta grupları ile yapılacak çalışmalar için öncü nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study was conducted on heart failure patients due to congenital heart disease with left to right shunt, age range between 1-24 months. Heart failure was diagnosed by clinical evaluation, Ross scoring and echocardiographic examination. We compared levels of Galectin-3, a novel biomarker for diagnosis and follow up of heart failure and a widely used biomarker NT-pro BNP initially and after first month of medical or surgical treatment. Our study was performed at pediatrics clinic of Inonu University Faculty of Medicine between 2015- 2016. 23 patients (group 1) who had referred to pediatric cardiology department and diagnosed heart failure due to congenital heart disease with left to right shunt by physical and laboratory examination (age range 10 days- 24 months) and 23 healthy children (group 2) were evaluated prospectively. 23 patients (group 1) with heart failure symptoms detected by physical examination and echocardiography results were treated with digoxin, captopril, furosemide. The patients who out of control by medical treatment were referred to the surgery. Patients were reevaluated after the first month of treatment. The pre and posttreatment NT-proBNP and galectin 3 values were measured. And also pre and posttreatment Ross scores and echocardiographic data were assesed. A statistically significant difference was observed in NT-proBNP levels between the patient group and the control group (p = 0.001). However, there was no significant difference in galectin-3 levels between the groups (p = 0,317). There was a significant decrease between pre and posttreatment NT-proBNP levels in patients group (p = 0.001). But there was no significant difference between pre and posttreatment galectin-3 levels in patient group (p = 0.843). The post-treatment NT-proBNP values of patients were significantly higher than the control group (p = 0.007). There was no significant difference in post-treatment Galectin 3 levels between groups (p = 0.083). According to results of our study, it was determined that galectin-3 was not a significant parameter for early time diagnosis and follow-up of heart failure due to congenital heart disease with left to right shunt in 1-24 months age group. As our study was made with limited number of patients and controls, further studies with larger population and longer time may provide more data. This study may be a pioneer for the studies with larger patient groups at this age range.