Acil serviste bir yıllık sürede kardiyopulmoner resüsitasyon yapılan kardiyak arrest hastalarında mortaliteyi etkileyen faktörler
The factors affecting mortality in cardiac arrest patients who underwent cardiopulmary resuscitation for one year in emergency service
- Tez No: 497009
- Danışmanlar: UZMAN ALP ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kardiyak arrest, kardiyopulmoner resüsitasyon, mortalite, acil servis, Cardiacarrest, cardiopulmonaryresuscitation, mortality, emergencydepartment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Ani kardiyak arrest, beklenmedik ölümlerin en sık sebebidir. Kardiyak arrest (KA) olan hastaya etkili ve hızlı bir şekilde Kardiyopulmoner Resüsitasyon (KPR) başlanması hayat kurtarıcıdır. KPR'un ilk kullanılmaya başlandığı 1960 yılından beri KA hastalarında sağkalımda önemli başarılar kaydedilmiştir. KPR'un başarılı olması için KA vakalarında mortaliteye sebep olan faktörlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Materyal ve metod: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde 01.01.2016 ve 31.12.2016 tarihleri arasında KPR uygulana 257 hasta dahil edildi. Bu hastaların demografik özellikleri, hastaneye başvuru anındaki vital bulguları ve elektrokardiyografi ritimleri, kullandığı ilaçlar, laboratuar bulguları, KPR süreleri, KPR'nin sonuçları kaydedildi. Hastaların verilerine Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi (HBYS) üzerinden, arşivde kayıtlı dosyalarından ve hastane kayıt sistemindeki telefon numaralarından hasta yakınları aranarak ulaşıldı. Bulgular: Hastane acil servisinde 108 kadın ve 149 erkek hastaya KPR uygulanmıştır. Başvuran kadınların 43 (%32,1) tanesi Hastane Dışı Kardiyak Arrest (HDKA), erkek hastaların ise 91 (%67,9) tanesi HDKA idi. KPR uygulanan 108 kadından 3'ü(%2,8) hastaneden taburcu edilebilirken 149 erkekten 15'i(%10,1) hastaneden taburcu edilmiştir. Yaş gruplarına göre bakılacak olursa 18-65 yaş aralığında acil serviste KPR uygulanan 95 hastadan 12'si(%12,6) hastaneden taburcu edilirken65 yaş ve üstü yaş grubunda ise KPR uygulanan 162 hastadan 6'sı(%3,7) hastaneden taburcu edilmiştir. Kadınlarda daha çok Spontan Dolaşımın Geri Dönüşü (SDGD) sağlamasına rağmen hastaneden daha az oranda taburculuk gerçekleşmiştir. TravmatikKA'lerin hiçbiri hastaneden taburcu olamamıştır. Sonuç: Genç yaş, erkek cinsiyet, geri döndürülebilir bir KA sebeplerinin bulunması, KA'in tanıklı olup KPR' ye erken başlanması, şoklanabilir bir ritmin olması, Hastane İçi Kardiyak Arrest (HİKA) olması, kalp hızının yüksek olmaması, albümin düzeylerinin düşük olmaması KAhastalarında mortaliteye olumlu yönde etkileyen faktörler olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
IntroductionandObjective:Suddencardiacarrest is themostcommoncause of unexpecteddeaths. Effectiveandrapidinitiation of CardiopulmonaryResuscitation(CPR)for a patientwithcardiacarrest is life-saving. CPR has reportedsignificantsuccess in survival in patientswithcardiacarrest, which had beenbred since thefirstusebegan in 1960. Inorderfor CPR to be successful, it is necessarytoidentifythefactorsthatcausemortality in cardiacarrestcases. MaterialsandMethods: 257 patientswhoadmitted in Atatürk Training andResearchHospitalEmergencyDepartment of Ankara Yıldırım Beyazıt Universitybetween 01.01.2016and 31.12.2016wereincluded. Thedemographiccharacteristics of thesepatients, vitalsignsandelectrocardiographyrhythms, medicationsused, laboratoryfindings, CPR durationsand CPR resultswererecorded. Patients' data wasretrievedviaHospital Information Management Systemandthearchive,andbycallingthepatient'srelatives. Results: CPR wasadministeredto 108 femaleand 149 malepatients in theemergencydepartment. 43 (32.1%) of thewomenwhoapplied CPRwereout of cardiac arrest (OHCA) and 91 (67.9%) of themalepatientswere OHCA. 3 (2.8%) femalesand 15 (%10,1) maleswhounderwent CPR weredischargedfromthehospital. Accordingthegroups of age, 12 (12.6%) out of 95 patientsaged 18-65 yearsweredischargedfromthehospital, and 6 out of 162 (3.7%) patients in theagegroup of 65 yearsandoverweredischargedfromthehospital.Despitehavingmorereturn of spontaneouscirculation (ROSC) in women, dischargefromthehospitalwaslessfrequent. None of thetraumaticcardiacarrestsweredischargedfromthehospital. Conclusion:Thefactthatmalesex, youngage, the presence of reversiblecardiacarrestcauses, theearlyonset of CPR, the presence of shockablerhythm, the presence of InHospitalCardiacArrest (IHCA), absence of highheart ratewasfoundto be a factorthatpositivelyinfluencedmortality in patientswithcardiacarrest.