Yabancılara Türkçe öğretiminde çoklu ortam materyali olarak geliştirilen zenginleştirilmiş kitabın öğrenme üzerinde etkileri
The effects of enriched book, which is developed as a multimedia material for teaching Turkish language to foreigners, on learning
- Tez No: 497269
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT DURSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, Çoklu Ortam, Zenginleştirilmiş Kitap, Turkish teaching to foreigners, Multimedia, Enriched Book
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, yabancılara Türkçe öğretiminde çoklu ortam materyali olarak hazırlanan Zenginleştirilmiş kitabın öğrenme üzerine etkilerini incelemektir. Çalışmamızda nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanılmasına imkân veren karma yöntem araştırma desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Amaca ulaşmak için Atatürk Üniversitesi Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezinde öğrenim görmekte olan yabancı öğrencilere Yabancılara Türkçe Öğretiminde Başarı Testi ön test olarak uygulanmış ve bilgi düzeyleri bakımından birbirine denk iki sınıf seçilmiştir. B2 düzeyindeki 21 öğrenciden oluşan kontrol grubunda dersler normal seyrinde işlenmeye devam ederken yine B2 seviyesinde olan 23 kişilik deney grubunda dersler Zenginleştirilmiş Kitapla işlenmiştir. Uygulama 45 günlük (150 saat) bir kur düzeyinde tamamlanmıştır. Uygulama sonrasında Yabancılara Türkçe Öğretiminde Başarı Testi son test olarak tekrar tüm öğrencilere uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar öğrencilerin dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin değişimini öğrenmeye yönelik ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin Z-Kitap hakkındaki görüşlerine Z-Kitap Kullanımına İlişkin Öğrenci Görüşme Formu aracılığıyla başvurulmuştur. Araştırmacı bazı derslere iştirak ederek gözlemlerde bulunmuştur. Elde edilen nicel veriler SPSS 22 paket programı vasıtasıyla frekans, yüzde, t-testi ve Kovaryans analizi (ANCOVA) yapılarak değerlendirilirken, yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen nitel veriler, araştırmacı tarafından içerik analizine tâbi tutularak yorumlanmıştır. Araştırmada, çoklu ortam materyali olan Z-Kitapla yapılan derslerde öğrenmede anlamlı derecede artış olduğu sonucuna varılmıştır. Bu artışın temel dil becerilerini geliştirmeye etki sıralaması okuma, dinleme, konuşma, yazma şeklindedir. Öğrenci görüşlerinden oluşan nitel verilerden hareketle, Z-kitap kullanımının özellikle okuma ve dinleme becerilerini geliştirmede önemli ölçüde katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Öğrenciler Z-Kitapla öğrenmenin daha hızlı, tekrar edilebilir, kalıcı olduğuna dikkat çekmiştir. Uygulama esnasında öğretmenin yol göstericiliği ve anlaşılmayan noktalarda müdahalelerinin öğrencilerde motivasyonu artırdığı, öğrenmenin daha etkin ve kalıcı hâle gelmesini sağladığı araştırmacı tarafından gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is investigate the effect of Enriched Book on learning. Enriched book is developed as a multimedia material for Turkish learning. In our study, the convergent parallel design is used. The convergent parallel design is a mixed method study design that allows the quantitative and qualitative research methods to be used together. In order to achive this goal, two classes were chosen from Ataturk University Turkish Language Teaching Research and Application Center. Two chosen classes were equivalent in terms of their knowledge levels. Achievement Test on Turkish Language Learning is applied on classes as a pre-test. The control group consist 21 students at B2 level. Traditional teaching is applied on this group. Other group has 23 students at B2 level and Enriched Book is apllied on this group. All process is completed in a 45-day course. After the 45-day (150 hours) course, Turkish Learning Success test was applied as a final test to all students. The results have been examined separately as improving listening, reading, speaking and writing skills. Moreover, student opinions about Enriched Book were consulted through the Student Interview Form. The researcher participated in some lectures and made observations. The obtained quantitative data were evaluated by frequency, percentage, t-test, and analysis of covariance (ANCOVA) using SPSS 22 packet program. The qualitative data were interpreted by the researcher using content analysis. In the study, it was concluded that using the multimedia material Enriched Book in lessons increases learning significantly. The development of basic language skills effected most in reading skills, then listening skills, speaking skills and writing skills respectively. Based on the student views, the emphasis was on the use of the Enriched Book in particular to improve listening and reading skills. Students have pointed out that Enriched Book learning is faster, repeatable and lasting. It has been observed that the guidance of the teacher during the application and the interventions in the unrecognized points increase the readiness of the students, Also, is has been observed that Enriched Book makes learning more effective and lasting.