Yahya Kemal Beyatlı'nın eserlerindeki değerler ve bu değerlere yönelik Türkçe öğretmeni adaylarının görüşlerinin incelenmesi
The analysis of educational elements in the works of Yahya Kemal Beyatlı and the views of prospective Turkish language teachers on these elements
  1. Tez No: 497268
  2. Yazar: HARUN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ALYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yahya Kemal Beyatlı, değerlerin sınıflandırılması, kişiye özgü ilişki değerleri, kişilerarası ilişki değerleri, kişi doğa ilişkisi değerleri, Türkçe öğretmeni adaylarının görüşleri, Yahya Kemal Beyatlı, classification of values, personal relationship values, interpersonal relationship values, person-nature relation values, views of prospective Turkish language teachers
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 434
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yahya Kemal Beyatlı'nın eserlerindeki eğitsel unsur olabilecek değer ifadelerinin ve bunlarla ilgili Türkçe öğretmeni adaylarının görüşlerinin belirlenmesidir. Tarama modelinin benimsendiği ve iki boyutlu olarak tasarlanan çalışmanın birinci boyutunda; 2017 yılında yayınlanan İlköğretim Türkçe Dersi (6, 7 ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı ve Sosyal Bilgiler Öğretim Programı'ndaki değerler de göz önünde tutularak ve Yahya Kemal Beyatlı'nın eserlerinde yer alan değerler tespit edilmiş; araştırmacı tarafından bir değerler listesi oluşturulmuştur. Bu listede yer alan 66 değer, kendi arasında gruplandırılmış ve araştırma sonunda bu değerlere yönelik toplamda 2422 veriye ulaşılmıştır. İkinci aşamada ise tespit edilen değerlerden yararlanılarak“Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yahya Kemal Beyatlı'nın Eserlerindeki Eğitsel Unsur Olabilecek Değer İfadeleriyle İlgili Görüşlerini Belirleme Anketi”oluşturulmuştur. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalında öğrenim gören 245 Türkçe öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Yahya Kemal Beyatlı'nın Eserlerindeki Eğitsel Unsur Olabilecek Değer İfadeleri Anketi”kullanılmıştır. Anket araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Anket geliştirilme sürecinde Yahya Kemal Beyatlı'nın toplam 12 eseri ayrıntılı olarak incelenmiş, bu eserlerde yer alan ve eğitsel unsur olabileceği öngörülen 120 değer ifadesi tespit edilmiştir. Anketin geçerliğini sağlamak için bu taslak anket, 5 alan uzmanının görüşüne sunulmuştur. Anketin KR-20 güvenirlik katsayısı. 93, KR-21 güvenirlik katsayısı. 94 ve Cronbach alfa güvenirlik katsayısı. 94 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın sonunda Yahya Kemal Beyatlı'nın eserlerinin Türk millî eğitiminin belirlemiş olduğu değerler bakımından çok zengin bir içeriğe sahip olduğu ve bu eserlerde yer alan değerlerin Türkçe öğretmeni adayları tarafından da benimsendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the educational elements in the works of Yahya Kemal Beyatlı and to examine the views of prospective Turkish language teachers on these elements. In the first dimension of the study, in which the qualitative and quantitative research approach was adopted and designed as two-dimensional; The Primary School (6th, 7th and 8th Grades) Turkish Language Lessons Curriculum and Social Studies Curriculum prepared by the Ministry of National Education and published in 2017 were examined and based on the values in the works of Yahya Kemal Beyatlı, the researcher prepared a list of values through examining all the poetry and prose works of Yahya Kemal. At the end of the analysis, a total of 2422 data was reached for 66 values. The identified 66 values was classified among themselves. With the help of the values identified in the second stage, a survey has been created with a view to establishing the opinions of Turkish Teacher Candidates about the Value Expressions that might be Educational Elements in The Works of Yahya Kemal Beyatlı's. The research was conducted in survey model. The population of the research consists of 245 students who are studying in the Department of Turkish Language Teaching in Education Faculty at the University of Muğla Sıtkı Koçman in 2017-2018 academic year. As a mean of collecting data in the research,“Survey of Value Expressions Apt to Be Educational Elements in the Works of Yahya Kemal Beyatlı”was used. The researcher improved the survey. In the process of the survey improvement, a total of 12 works of Yahya Kemal Beyatlı was examined in detail and 120 value expressions in these works envisaged to be educational elements were extracted. In order to validate the survey, this draft survey was submitted to 5 experts in the field for their opinions. The KR-20 reliability coefficient; 93, KR-21 reliability coefficient; 94, and the Cronbach alpha reliability coefficient of the survey was calculated as 94. At the end of the research, it was found out that Yahya Kemal's works had a very rich content in terms of the values that Turkish national education had determined and the values in these works were approved by the prospective Turkish language teachers.