Performance based logistics (PBL): Considerations in Turkish defence sector
Performansa dayalı lojistik (PDL): Türk savunma sektöründen mülahazalar
- Tez No: 497338
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN BİNGÖL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: performansa-dayalı lojistik, gömülü kuram, askeri lojistik, havacılık uzay ve savunma, Türkiye, performance-based logistics, grounded theory, military logistics, aerospace and defense, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışma askeri lojistik desteğin organik yapılarla sağlandığı ve savunma sektörü altyapısı henüz gelişmekte olan ülkelerde PDL stratejisinin benimsenmesine ilişkin anahtar hususların keşfedilmesini amaçlamaktadır. Bu bağlamda askeri lojistik paydaş temsilcilerinin yurt içinde ve dışında deneyimledikleri PDL uygulamaları hakkındaki görüşlerinin, ilgili alan yazını ve dokümanların incelenmesiyle elde edilen verilerle kıyaslanmasını da dikkate alarak, Charmaz'ın (2006) Yapılandırmacı Gömülü Kuram yaklaşımıyla elde edilen 'PDL stratejisinin diğer ülkelerde benimsenmesinin örtük kuramı', hem alan yazınında ve hem de pratikte hissedilen önemli bir boşluğu doldurmada katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın sonuçları göstermektedir ki, PDL uygulamaları askeri lojistiğin tüm kilit paydaşlarını; kullanıcı (TSK), savunma işkolu (organik bakım kesimi ve özel imalat sektörü), enstitüler (üniversiteler/akademik çevreler), ve yönetim (SSM) doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Analiz sonucunda, 'PDL kaçınılamaz bir stratejidir ve yanlış uygulanması halinde zararlı sonuçlar doğabilir; bununla birlikte PDL stratejisi, eğer gerekli önlemler doğru şekilde alınırsa yararlı olarak kullanılabilir' kuramsal sonuca ulaşılmıştır. Bu bağlamda, PDL stratejisinin benimsenmesinin anahtar hususları üç başlıkta toplanmıştır; 1. PDL tanımı ve uygulanması esaslarının (askeri lojistik paydaşlarının statüleri dahil görev ve sorumlulukları ile ilişkilerinin) netliğe kavuşturulması, 2. Altyapı uyarlamalarının (destek kurumlarının ve yasal düzenlemelerin) yapılması, 3. PDL sözleşmelerinin hazırlanması ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik ve rehberlerin hazırlanması. Ortaya çıkarılan bu gömülü kuram, PDL stratejisinin benimsenerek yararlı ve sürdürülebilir kullanımı için sözü edilen bu adaptasyonların yapılması ve basitten başlanacak uygulamalar çerçevesinde geliştirilmesi gerektiğini ima etmektedir. Bu bağlamda paydaşlara öneriler sonuç bölümünde belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the key points of adopting performance-based logistics (PBL) in those countries, where military logistics support is being provided by organic facilities, and a private manufacturing sector is in development stage. Within this context, the study utilizes Charmaz (2006)'s constructivist grounded theory approach on collection and analysis of the data, which is a combination of both the collected opinions of stakeholders about the PBL applications experienced in and abroad the country and the data obtained by review of relevant literature and documents; the resultant 'Grounded theory of adopting PBL strategy in other countries' is expected to fill an important gap felt both in literature and practices. The results of the study show that, the PBL applications affect all the key stakeholders of the military logistics, which are; user (Armed Forces), the defence sector (both organic maintenance sector, and the private manufacturing sector), the institutions (universities/academia), and the administration (government). The theoretical result obtained was: 'The PBL is unavoidable and could be hazardous if not applied in correct way; however, the PBL strategy can be used beneficially if the necessary measures are taken properly '. The key measures revealed within this context are collected under three categories; 1. To clarify the tenets of PBL and PBL applications (the statuses, missions, responsibilities, and inter-relations of stakeholders in military logistics), 2. To establish the infrastructure (support organizations and legal regulations), 3. To create the directives and guidance documents for arrangement and management of each and every PBL contract. The resultant grounded theory implies the execution and continuous development of these measures by closely watching the PBL applications that inherently needs to be started from easy samples in order to adopt the PBL strategy in a beneficial and sustainable manner. In that context, the derived recommendations to all stakeholders are presented in the conclusion section.