Ahkâm âyetlerindeki Esmâ-i Hüsnâ fasılalarının fıkhî açıdan değerlendirilmesi
Evaluation of from legal of stops in the verses of law
  1. Tez No: 497381
  2. Yazar: İSMAİL POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Âyet, Ahkâm, Fâsıla, Esmâ-i hüsnâ, Fıkıh, Qur'an, Verse, Ahkâm, Al-Fâsila, Asma ul Husna, Fiqh
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tezde, Kur'ân'daki ahkâm âyetlerinde bulunan esmâ-i hüsnâ fâsılaların, hükümlere ne tür bir etkisi olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ahkâm âyetleri, İslam hukuku açısından çok büyük bir yere sahip olduğundan, usul ve füru bakımından yüz yıllar boyunca incelenmiştir. Ancak fark edildiği kadarıyla genellikle bu incelemeler âyetlerin emir ve yasak bildiren ilk üslupları üzerinden olmuştur. Fakat âyet sonlarıyla alakalı kısımlar araştırıldığı zaman buralarda hükümlerle kuvvetli bir bağ içerisinde olduğu görülmekte ve ilk dönem eserlerde müstakil olarak değil parça parça değinildiğine şahit olunmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma ahkâm âyetlerinde tespit edilen hükümlerin fâsılalar tarafından tekit edildiğini ortaya çıkarması bakımından önem arz etmektedir. Tez iki bölümden oluşup ilk bölümde fâsıla kavramı hakkında genel bilgi sunulmuş, ikinci bölümde ise, fâsılanın hüküm âyetleri üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the annual Quran verses, ending with the names of Allah in cessation, what kind of effect the provisions of the expatriate community. From the perspective of Islamic law, the annual verse, has avery large place, procedure and füru are explored throughout hundreds of years in terms of But as far as being usually these reviews are the first orders and notifying illegal style of the verses have been through. But when the relevant parts of the last verse of researcharound a strong bond with terms that are seen and detached in the first period that not in pieces as they witness that addressed. Therefore, this study identified provisions in the annual verse cessation revealed that in by 'kit in terms of importance. In the first chapter of the thesis consists of two parts cessation presented general information about the concept, in the second part, the effect of the provisions in previousverses are emphasized.