Türk Sermaye Piyasası Hukukunda içeriden öğrenenlerin ticareti suçu
The insider trading crime in Turkish Capital Market
  1. Tez No: 497440
  2. Yazar: ZEKİ AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KOCASAKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Insider Trading Crime, Insider, Internal Information, Information Abuse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Güçlü bir sermaye piyasası yaratmanın ve onu korumanın yolu, bu piyasaların tüm katılımcıları açısından açık, şeffaf ve güvenilir bir ortam sunmasından geçmektedir. Bu durum kaçınılmaz olarak sermaye piyasalarının düzenlenmesini ve bu piyasaların güven içinde çalışmasını engelleyen bazı fiillerin cezai yaptırım gerektiren birer suç olarak düzenlenmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır ki; bu fiillerin başında kanuni tanımla“bilgi suistimali”, literatürdeki yaygın adıyla“içeriden öğrenenlerin ticareti”gelmektedir. İçeriden öğrenenlerin ticareti suçu, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını önemli ölçüde etkileyebilecek kamuya açıklanmamış gizli bilgilerin; görev, meslek veya statüleri nedeniyle bu bilgilere sahip olan kişiler tarafından, bu bilgiler kamuya açıklanmadan önce doğrudan veya dolaylı yoldan kullanılması suretiyle sermaye piyasasında işlem yapılarak bir menfaat temin edilmesidir. Yapılan bu çalışmada“içeriden öğrenenlerin ticareti suçu”ceza hukuku özelinde incelenmeye çalışılmış, kanuni düzenleme ve uygulama yönüyle görülen eksiklikler ortaya konularak, çözüm önerileri getirilmeye gayret edilmiştir. Anahtar Kelimeler : 1) İçeriden Öğrenenlerin Ticareti Suçu 2) İçeriden Öğrenen 3) İçsel Bilgi 4) Bilgi Suistimali
Özet (Çeviri)
The creation of a strong capital market passes through establishing an open, transparent and trustworthy environment for all market players. In order to ensure this, it is necessary that capital markets should be regulated in a way that actions that conflict with the reliability of the markets should be punished. Most important of those actions are legally defined as“Trade of information”or commonly known as“Insider trading”. Insider trading crime is the direct or indirect use of non-public confidential information by individuals to gain an advantage while trading on the capital markets before public disclosure of that information. Non-public confidential information generally has a significant effect on the securities price and the individuals access to that information through their titles, responsibilities or positions in the organizations. In this study, insider trading crimes have been examined within the framework of criminal law and legal and practical deficiencies are presented with suggested solutions.