Sermaye piyasası hukukunda içeriden öğrenen kavramı
The concept of insider in capital market law
- Tez No: 973401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL HACIMAHMUTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk sermaye piyasası, Turkish capital market
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Sanayi Devrimi ve II. Dünya Savaşı sonrasında sermaye birikiminin artması, bireylerin sermaye piyasalarına yönelmesine yol açmıştır. Sermaye piyasalarında fiyatlar bilgiye dayanarak oluştuğundan, bilgi eşitliği piyasa güvenliği açısından kritik bir unsur haline gelmiştir. Bilgi asimetrisinin önlenmesi amacıyla, içeriden öğrenenlerin ticareti gibi bilgi suistimalleri hukuki yaptırımlarla cezalandırılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda ilk düzenlemeler, 1929 Büyük Buhranı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılmış; bunu Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği düzenlemeleri takip etmiştir. Türkiye ise Avrupa Birliği hukukuna uyum süreci çerçevesinde, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile gelişmiş bir sermaye piyasası mevzuatına ve içeriden öğrenenlerin ticareti düzenlemesine kavuşmuştur. İçeriden öğrenen kavramı, görev, konum, mesleki ilişki veya diğer yollarla içsel bilgiye erişimi bulunan bireyleri ifade etmektedir. Bu kavrama ilişkin olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde hâlen güven ve sadakat ilişkisi aranırken, Avrupa Birliği ve Türkiye'de bilgi temelli yaklaşım benimsenmiştir. Bu kapsamda Türk hukukunda, SPK içeriğinde içeriden öğrenen kişilere dair düzenlemeler ve içeriden öğrenen olmanın sonuçları çeşitli başlıklar altında düzenlenmiştir. Bu süreç Türkiye'nin liberal ekonomik politikalara geçmesi ile başlamış ve günümüzde AB düzenlemeleri ile paralellik sağlanmıştır. Bu çalışmada, içeriden öğrenen kavramının farklı ülkelerdeki tanımları ve bu tanımların gelişim süreçleri incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Following the Industrial Revolution and the Second World War, the increase in capital accumulation led individuals to turn towards capital markets. Since prices in capital markets are formed based on information, equality of information has become a critical element for market security. To prevent information asymmetry, abuses of information such as insider trading began to be sanctioned with legal penalties. The first regulations in this regard were introduced in the United States after the Great Depression of 1929, followed by similar regulations in the United Kingdom and the European Union. Turkey, within the framework of its harmonization process with European Union law, adopted advanced capital market legislation, including insider trading regulations, with the enactment of Capital Markets Law No. 6362. The concept of“insider”refers to individuals who have access to inside information through their position, duty, professional relationship, or other means. In this respect, while the United States still requires a relationship of trust and loyalty, the European Union and Turkey have adopted an information-based approach. Within Turkish law, the Capital Markets Board (CMB) regulates provisions regarding insiders and the consequences of being an insider under various headings. This process began with Turkey's transition to liberal economic policies and has now achieved parallelism with EU regulations. This study examines the definitions of the concept of insider across different jurisdictions and the development processes of these definitions.