Gender differences on online consumer behaviour in Turkey
Türkiye'de çevrimiçi tüketici davranışlarındaki cinsiyet farklılıkları
  1. Tez No: 497442
  2. Yazar: ATAKAN ÜRER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞAH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışları, Cinsiyet, Cinsiyet Farklılıkları, Çevrimiçi Tüketici Davranışları, Consumer Behaviour, Gender, Gender Differences, Online Shopping, Online Consumer Behaviour
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tüketici davranışlarını incelerken; cinsiyet ve cinsiyete bağlı davranış, karar verme ve satın alma farklılıkları hem pazarlamacılar hem de akademisyenler tarafından yoğun olarak ilgi gösterilen bir konudur. 21. Yüzyılda iletişim teknolojilerinin ilerlemesi, yeni medya platform ve araçlarının ortaya çıkması bu alanda büyük değişimleri beraberinde getirirken yeni bir pazar realitesi yaratmıştır. Günümüzde, geleneksel alışverişlerin büyük bir çoğunluğu dijital ortamlar aracılığıyla gerçekleştirilmekte, dolayısıyla cinsiyet faktörünün çevrimiçi alışverişlerdeki etkisini incelemek önem kazanmıştır. Bu gereksinim doğrultusunda oluşturulan bu çalışma ise Türkiye'de online alışverişlerde cinsiyet farklılıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda; çalışmanın ilk bölümünde tüketici davranışları, kavramsal çerçevede ele alınırken, ikinci bölümde cinsiyet olgusu, tüketici davranışlarında cinsiyet farklılıkları incelenmiştir. Üçüncü bölümde çevrimiçi tüketici davranışları ve bu alandaki teorilere değinilmiş, son bölümde ise anket çalışması ve istatistiksel analiz araçları ile Türkiye'de çevrimiçi alışverişlerde cinsiyet farklılıklarının ne denli öne çıktığı irdelenmiştir. Bu bağlamda; cinsiyet faktörünün çevrimiçi alışverişlerde risk algısı ve tercih edilen ödeme yöntemi açısından belirleyici bir faktör olmadığı tespit edilirken; anlık alışveriş dürtüleri, promosyon ve indirimlerden etkilenme, tercih edilen ürün ve servis kategorileri, karşılaştırma amaçlı ziyaret edilen platform sayısı noktasında cinsiyet farklılıklarının öne çıktığı ortaya konmuştur. Çalışmanın sonuçları ise hem pazarlamacılar hem de bu alanda çalışan akademisyenler için önemli olabilecek veriler içermektedir.
Özet (Çeviri)
Analysing gender differences in the field of consumer behaviour is not noteworthy topic for both marketers and scholars. The advent of information and communication technologies and new media platforms have created a new market reality and added a new dimension to this study area. With the rise of the online shopping, theories on the consumer behaviour started to focus on the online consumer behaviour. Consequently, understanding gender differences during online shopping is an essential part of the today's marketing strategies. Considering this change and need, this thesis has investigated gender differences on online consumer behaviour in Turkey. With this purpose the first part of the study covers the fundamental topics including the concept of the consumer behaviour, its determinants and theoritical framework. In the second part, gender differences in consumer behaviour were analyzed from the social, cultural and physical perspectives. Lastly, using the survey as a primary data and statistical tools, the research part of the study analyzed gender differences on online shopping in Turkey. In this context, this thesis explored that there are no differences between the women and men consumers in online shopping in terms of preferred payment methods, risk taking and concern. However, the results also found that mostly bought products or services over the Internet, effects of promotions, number of platforms visited by consumers to make comparison vary by gender. The findings of the study can be used from both marketers and scholars who interested in consumer behaviour in digital communication environment.