Parkinson hastalarında yaşam kalitesinin ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life and related factors in parkinson's disease
- Tez No: 497463
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Parkinson's disease, quality of life, nursing care
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Parkinson Hastalarında Yaşam Kalitesinin ve İlişkili Faktörlerin Değerlendirilmesi Öğrencinin Adı : Meltem CİVİL Danışman : Prof. Dr. Zehra DURNA Anabilim Dalı : Hemşirelik Amaç : Parkinson Hastalarının yaşam kalitelerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi , değerlendirilmesi ve Parkinson Hastalarında uygun hemşirelik yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntemler : İstanbul ili Avrupa yakasında özel bir hastanede 61 parkinson hastası ile gerçekleştirildi. Kurum izni ve etik kurul onayı alınarak anket formu ile veriler toplandı. Kişisel Bilgi Formu, Hoehn ve Yahr Klinik Evreleme Ölçeği, PDQ39 Parkinson Hastalığı Anketi kullanıldı. Anketler SPSS 21.0 programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular : Araştırma sonuçlarına göre; örneklemin çoğunluğunun erkek hastaların oluşturduğu, büyük çoğunluğunun evli ve ilköğretim mezunu olduğu saptandı. Hastaların büyük çoğunluğunun Hoenh Yahr evrelemesinde Evre 1-2 ve 3 olduğu tespit edildi. Örneklemin çoğunluğunun oral tedavi aldıkları ve büyük çoğunluğunun tedaviyi düzenli kullandığı belirlendi. Hastaların şu an uygulanan tedavinin kendilerini olumsuz etkileyen yan etkilerine göre dağılımları incelendiğinde; hastaların çoğunlukla mide problemi yaşadığı tespit edildi. Hastaların yaşam kalitelerini incelediğimiz araştırmamızda hastaların en çok mobilite açısından yaşam kalitelerinin etkilendiği tespit edildi. Mobiliteden sonra günlük yaşam aktiviteleri, emosyonel durum, stigma, sosyal destek, kognisyon, iletişim ve ağrıdan yaşam kalitelerinin etkilendiği saptandı. Anahtar kelimeler : Parkinson Hastalığı, yaşam kalitesi, hemşirelik bakımı.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Quality Of Life And Related Factors In Parkinson's Disease Student's Name: Meltem CİVİL Consultant : Prof. Dr. Zehra DURNA Department : Nursing Objective: The aim of this study is to determine the factors affecting the quality of life of Parkinson's patients, to evaluate them and to contribute to the development of appropriate nursing approaches in Parkinson's disease. Material and Methods: 61 patients with Parkinson's disease were enrolled in a private hospital in Istanbul. After the institutional permisson and ethics committee approval, the data were obtained with questionnaires. Personal Information Form, Hoehn and Yahr Clinical Staging Scale, PDQ39 Parkinson's Disease Survey. The questionnaires were evaluated using the SPSS 21.0 program. Results: According to the results of the research; the majority of the sample was male patients, the majority being married and primary school graduates. It was determined that the majority of the patients were stages 1-2 and 3 in the Hohen Yahr stage. It was determined that the majority of the sample received oral treatment and the vast majority used treatment regularly. When the distribution of adverse effects of currently treated patients were examined; it was found that the patients were mostly experiencing stomach problems. In our research that examined the quality of life of patients, it was determined that the quality of life was the most affected by the mobility of the patients. After the mobilization, daily living activities, emotional status, stigma, social support, cognition, communication and pain were assessed.