Parkinson hastalarında omuz patolojilerinin risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of risk factors of shoulder pathologies in parkinson disease
- Tez No: 968908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Omuz Eklemi, Parkinson Hastalığı, Risk Faktörleri, Ultrasonografi, Parkinson's Disease, Risk Factors, Shoulder Joint, Ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Parkinson hastalarında sık görülen omuz patolojilerini ve bu patolojilerle ilişkili risk faktörlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Parkinson hastalarında sık görülen omuz patolojilerinin; hastalığın süresi, motor semptomların şiddeti, fiziksel aktivite düzeyi ve denge ile olan ilişkisi incelenmiş, hastaların yaşam kalitesine etkileri değerlendirilmiştir. Materyal ve Metod: Çalışmaya Parkinson hastalığı tanısı almış 80 hasta grubu (omuz ağrısı olan n=40, omuz ağrısı olmayan n=40) ve 80 kontrol grubu (omuz ağrısı olan n=40, omuz ağrısı olmayan n=40) olmak üzere toplam 160 kişi, 320 omuz dahil edilmiştir. Hastaların klinik değerlendirmesi, eklem hareket açıklığı ölçümleri ve ultrasonografik incelemeleri yapılmıştır. Değerlendirmede; bisipital tendinit, tendon rüptürü, bursit, tendinozis, glenohumeral eklem ve akromioklavikular eklemin yapısal değişiklikleri incelenmiştir. Motor ve non-motor semptomların değerlendirilmesi için Modifiye Birleşik Parkinson Hastalığı Derecelendirme Ölçeği (MDS-UPDRS), yaşam kalitesi için Parkinson Hastalığı Anketi (PDQ-39), fiziksel aktivite düzeyi için Yaşlılar İçin Fiziksel Aktivite Anketi (PASE) ve denge için Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Morse Düşme Skalası (MFS) kullanılmıştır. Bulgular: Gruplar arasında demografik ve klinik veriler açısından fark yoktu (p>0.05). Parkinson hastalarının ultrasonografik değerlendirmesinde, sol subskapularis tendinozisi (p=0.02), sağ ve sol adeziv kapsülit (sırasıyla p=0.002 ve p=0.001), sağ ve sol artmış bisipital tendon ekojenitesi (sırasıyla p<0.001 ve p<0.001) ve sağ subskapular hareketin kısıtlanması (p=0.047) kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yaygın tespit edilmiştir. Regresyon analizine göre, Parkinson hastası olmanın omuz patolojileri gelişme riskini artırdığı, özellikle Hoehn&Yahr evresi ilerledikçe sağ ve sol adeziv kapsülit riskinin sırasıyla 22 ve 17,5 kat arttığı belirlenmiştir (p<0.01). Rijidite skoru arttıkça subskapularis tendinozis riski 2,07 kat artarken (p=0.005), fiziksel aktivitenin yüksek olmasının bu riski azalttığı tespit edilmiştir (p=0.02). Postüral tremorun ipsilateral subskapularis hareketinde kısıtlılık meydana getirdiği ve riski sağda 3,8 solda ise 5,8 kat arttırdığı bulunmuştur. Buna karşın tremor amplitüdü arttıkça sağ adeziv kapsülit gelişme riskinin 54 kat, sağ ve viii sol subskapular hareket kısıtlılığı riskinin ise sırasıyla 15-7 kat azaldığı gözlemlenmiştir (p<0.01). Denge bozukluğu yaşayan Parkinson hastalarında omuz patolojileri görülme riski anlamlı şekilde artmış ve Morse Düşme Skalası'ndaki her 1 puanlık artışın sol adeziv kapsülit gelişme olasılığını 1.06 kat artırdığı belirlenmiştir (p=0.004). Sağ ve sol yüksek bisipital tendon ekojenitesi için Parkinson hastası olmak risk faktörü olarak bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Parkinson hastalarında, kontrol grubuna kıyasla bilateral adeziv kapsülit, subskapularis tendinozisi, subskapular hareket kısıtlılığının anlamlı derecede daha sık görüldüğü ve bisipital tendon ekojenitesinin arttığı tespit edilmiştir. Parkinson hastalarında omuz patolojilerinin gelişiminde en önemli risk faktörleri hastalık süresi, rijidite ve postüral tremorun şiddeti, düşük tremor amplitüdü, azalmış fiziksel aktivite ve denge problemleridir. Ayrıca, Parkinson hastalarında omuz patolojilerinin fiziksel aktivite ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği, denge kaybını ve düşme riskini arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to identify common shoulder pathologies observed in patients with Parkinson's disease (PD) and to determine the associated risk factors. It investigates the relationship between frequent shoulder pathologies in PD and factors such as disease duration, severity of motor symptoms, physical activity level, and balance status, and also evaluates the impact of these pathologies on patients' quality of life. Materials and Methods: A total of 160 individuals (320 shoulders) were included in the study, comprising 80 PD patients (40 with shoulder pain, 40 without) and 80 control subjects (40 with shoulder pain, 40 without). Clinical assessments, range of motion measurements, and ultrasonographic evaluations were conducted. The study examined structural changes in the glenohumeral and acromioclavicular joints, bicipital tendinitis, tendon rupture, bursitis, tendinosis, and adhesive capsulitis. The Modified Unified Parkinson's Disease Rating Scale (MDS-UPDRS) was used to assess motor and non-motor symptoms; quality of life was measured using the Parkinson's Disease Questionnaire (PDQ-39); physical activity levels with the Physical Activity Scale for the Elderly (PASE); and balance with the Berg Balance Scale (BBS) and Morse Fall Scale (MFS). Results: There were no significant differences between groups in terms of demographic and clinical data (p>0.05). Compared to the control group, PD patients showed significantly higher frequencies of left subscapularis tendinosis (p=0.02), bilateral adhesive capsulitis (right p=0.002, left p=0.001), increased echogenicity of bicipital tendinitis (right and left p<0.001), and restricted right subscapular movement (p=0.047). Regression analysis revealed that having Parkinson's disease significantly increased the risk of shoulder pathologies. Specifically, as Hoehn & Yahr stages advanced, the risk of right and left adhesive capsulitis increased 22-fold and 17.5-fold, respectively (p<0.01). Each unit increase in rigidity score increased the risk of subscapularis tendinosis by 2.07 times (p=0.005), while higher physical activity levels reduced this risk (p=0.02). Postural tremor was associated with restricted subscapularis movement and increased the risk by 3.8 times on the right x and 5.8 times on the left. Interestingly, greater tremor amplitude was associated with a decreased risk of developing right adhesive capsulitis (54-fold) and right and left subscapular movement restriction (15- and 7-fold, respectively) (p<0.01). Among PD patients with balance impairment, the likelihood of shoulder pathologies was significantly higher, and each 1-point increase on the MFS increased the probability of left adhesive capsulitis by 1.06 times (p=0.004). Being diagnosed with PD was also found to be a risk factor for increased echogenicity of bilateral bicipital tendinitis (p<0.05). Conclusion: Compared to controls, PD patients exhibited significantly higher rates of bilateral adhesive capsulitis, subscapularis tendinosis, glenohumeral joint effusion, and increased echogenicity of bicipital tendinitis. The primary risk factors for the development of shoulder pathologies in PD were disease duration, rigidity severity, reduced physical activity, and balance impairments. Moreover, shoulder pathologies were found to negatively impact quality of life and increase fall risk in PD patients.