Femur boyun kırıklı yaşlı hastalarda preoperatif hedefe yönelik beslenme ve sıvı tedavisinin perioperatif hemodinamik takip ve sonuçları
Perioperative hemodynamic follow-up and results of preoperative aim nutrition and fluid treatment in femoral neck fracture elderly patients
- Tez No: 497473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Sıvı Tedavisi, Geriatri, Femur Boyun Kırığı, Perioperatif Komplikasyon, Nutrition, Fluid Resuscitation, Geriatrics, Femoral Neck Fracture, Perioperative Complication
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Dengeli beslenmedeki amaç, hastanın artmış metabolik ihtiyaçlarının optimal sıvı açığının enerji ve besin öğelerinin tam olarak karşılanmasıyla sağlanmasıdır. Bu sayede kas, immün ve kognitif fonksiyonlar korunurken negatif protein dengesi en aza indirilerek gastrointestinal sistem fonksiyonlarının erken dönemde iyileşmesi de sağlanabilir. Büyük cerrahi geçirecek hastaların yaklaşık %30'unda malnütrisyon vardır. Operasyondan önceki dönemde bu beslenme bozukluklarının klinik yansımalarının kötü olduğunun bilinmesi preoperatif beslenme desteğinin sağlanması düşüncesini oluşturmuştur. Bu çalışmada özellikle komorbid hastalığı bulunan yaşlı hastalarda sıvı ve beslenme desteği takibi yapılarak perioperatif komplikasyonları gözlemlemeye çalıştık. Gereç Yöntem: Hastalar beslenme ve sıvı tedavileri cerrahi klinik tarafından konvansiyonel olarak yapılanlar (n=23) ve beslenme ve sıvı tedavisi anestezi kliniği tarafından bireysel sıvı ve kalori ihtiyaçları hesaplanarak yapılanlar (n=24) olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalar çalışmaya alındıkları gün ve postoperatif 1. günde standardize minimental test ile değerlendirildi. Çalışmanın ilk günü ve postoperatif 5. günde triceps deri kıvrım kalınlığı ölçümü yapıldı. Postoperatif dönemde hastaların tamamı ağrı, bulantı-kusma, standardize mini mental test, triceps deri kıvrım kalınlığı, kan ve kan ürünleri ihtiyacı ve komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Her hastaya rutin monitörizasyon işlemleri yapıldıktan sonra, midazolam ile sedasyon yapılarak uygun aseptik koşullar sağlandı ve spinal anestezi işlemi uygulandı. Bulgular: Anestezi tarafından takip edilen hastaların postoperatif standardize mini mental test ve triceps deri kıvrım kalınlığı ölçümlerinde ileri derecede anlamlı fark saptanmıştır. Hemoglobin, total protein ve kalsiyum postoperatif sonuçlarının ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Postoperatif albümin düzeyleri de anestezi takibi olan grup lehine anlamlıydı. Grupların postoperatif dönemdeki ağrı, bulantı ve kusma düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Tartışma ve Sonuç: Yeterli beslenme sağlanamaması durumunda dokuların ihtiyacı karşılanamaz ve bunun sonucunda, hücresel ve organ işleyişlerinde aksama ve bozulma görülebilir. Bu bozulmalarla iyileşme süresinde uzama, postoperatif komplikasyonlarda ve hastanede kalış süresinde artma sonrası sağlık maliyetlerini de arttıran bir döngü oluşabilir. Postoperatif dönemde hastaların yaşam kalitesinin artırılabilmesi preoperatif beslenmenin düzenlenmesine bağlanabilir. Preoperatif dengeli beslenmenin postoperatif hayata olumlu katkı sağladığı tarafımızca düşünülmekte ve çalışmamızın sonuçları bu teorimizi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of a balanced nutrition is to maintain the fluid need and the supply of energy and nutritive elements and the rapid healing by optimal fluid intake in an increased metabolic patients' condition. In this way, the gastrointestinal system functions are improved in an early stage by minimizing the negative protein balance to the lowest rate and by protecting muscle, immune and cognitive functions. 30 % of patients who are going to undergo major surgery are affected by malnutrition. With the knowledge of adverse clinical effects of these preoperative nutritional disorders, the opinion of preoperative nutritional support has been hypothesized. With this study, we aimed to observe a potential decrease of the perioperative complications especially in elderly and patients with comorbidity by surveillance of fluid and nutrition support. Material and Method: The patients were divided into two groups, with patients receiving conventional nutrition and fluid treatment by the surgical department (n=23) and patients (n=24) with nutritional and fluid treatment based on individually calculated fluid and calory need. All patients were examined by standardized mini mental test on the day, when included into the study and on the first postoperative day. Again on the first and fifth postoperative day, the triceps skinfold thickness was measured. In the postoperative period, all patients were explored on pain, nausea, vomiting, standardized mini mental test, need of blood and blood products and complications. After completing each patients' routine monitorization, sedation was performed with midazolam under aseptic conditions and spinal anesthesia was done. Results: In the patients group, observed by the anesthesiologists, there was determined a marked, significant difference in the standardized mini mental test and the triceps skinfold thickness in the postoperative period. Further, the postoperative mean hemoglobin and total protein results reveiled a significant statistical difference. The postoperative albumin values were significant in favour of the anestesia followed group. Postoperative there was detected a significant statistical difference between the groups according to the severity of pain, nausea and vomiting. Discussion and Summary In conditions of undernutrition tissue-feeding cannot be maintained and as a result, a limitation and disturbance of cellular and organic processes can be seen. As a consequence of these disorders, the extension of healing process, an increase of postoperative complications and prolongation of hospitalization can lead to a circle of increasing health costs. The improvement of the patients' life quality in the postoperative period can be related to the preoperative nutritional arrangement. We think that a balanced preoperative nutrition contributes to the postoperative period positively with the results of our study supporting our hypothesis.