Akut atak ile yatan kronik obstruktif akciğer hastalığı olgularının influenza ve pnömokok aşılanma oranları ve atak nedenleri
Rates of influenza and pneumococcal vaccination and causes of exacerbation in cases with copd acute exacerbation
- Tez No: 497696
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ERSİN ŞİMŞEK, DOÇ. DR. SEVDA CÖMERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnfluenza Aşısı, KOAH Atak, Pnömokok Aşısı, COPD Exacerbation, Influenza Vaccine, Pneumococcal Vaccine
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tüm dünyada ve ülkemizde önemli mortalite ve morbidite nedeni olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. KOAH prevalansı oldukça yüksek olup gelişmekte olan ülkelerde sigara içiminin artması ve gelişmiş ülkelerde nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak daha da artacağı düşünülmektedir. KOAH tedavisinde hedeflerden birisi de atakların önlenmesidir. KOAH alevlenmelerinin yaklaşık %80'i bakteriyel ve/veya viral alt solunum yolu enfeksiyonlarına bağlıdır. Aşı ile bağışıklama KOAH ataklarının önlenmesinde etkin bir yaklaşım olarak görülmektedir. İnfluenza ve pnömokok aşısı uygulanan KOAH tanılı hastalarda hastane başvurularının, hospitalizasyonun ve mortalitenin azaldığı raporlanmıştır. Çalışmamızda akut atak ile hastaneye yatırılan KOAH'lı olguların influenza ve pnömokok aşılanma oranları ve atak sebeplerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne Kasım 2017-Şubat 2018 tarihleri arasında KOAH atak ile yatırılan 85 hasta ile yapıldı. Hastalara sözel ve yazılı olarak bilgi verildikten sonra gönüllü olanlara Aydınlatılmış Gönüllü Onam Formu imzalatılarak hazırlanan anket formu uygulandı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %28,2'sinin aşısı mevcuttu. İnfluenza aşılanma oranı %15,3 iken, toplam pnömokok aşılanma oranı %20 (polisakkarid aşı %9,4, konjuge pnömokok aşı %10,6) olarak bulundu. Hem pnömokok hem influenza aşılanma oranı ise %5,8 gibi düşük bir oranda saptandı. Hastaların aşılanma durumu ile atak nedenleri arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0,05). Aşısı olan hastaların FEV1 değerlerinin anlamlı derecede düşük ve hastane yatışlarının da fazla olduğu görüldü (p=0,006, p=0,009). Sonuç: Çalışmada enfeksiyöz akut atak nedenlerinin literatürle uyumlu olarak yüksek oranda olduğu, pnömokok ve influenza aşılanma oranlarının ise oldukça düşük olduğu saptandı. Koruyucu hekimliğin temelinde olan aile hekimleri KOAH'lı hastalarını erken evrelerden itibaren aşılanma konusunda etkin şekilde bilgilendirmeli ve aşılanmalarını sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Rates of Influenza and Pneumococcal Vaccination and Causes of Exacerbation in Cases with COPD acute exacerbation Aim: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is an important public health problem that causes significant mortality and morbidity in our country and all over the world. The prevalence of COPD is very high and is expected to increase further in developing countries due to the increase in cigarette smoking and the aging of population in developed countries. One of the goals in the treatment of COPD is prevention of attacks. Approximately 80% of COPD exacerbations are due to bacterial and / or viral lower respiratory tract infections. Immunization with vaccine appears to be an effective approach to the prevention of COPD exacerbations. It has been reported that hospital admissions, hospitalizations and mortality are reduced in COPD patients receiving influenza and pneumococcal vaccination. The aim of our study was to investigate the rates of influenza and pneumococcal infections and the causes of COPD patients admitted to the hospital with acute exacerbations. Materials and Methods: The study was conducted with 85 patients who were admitted to the Department of Chest Diseases of the University of Health Sciences, Kartal Dr. Lutfi Kırdar Training and Research Hospital between November 2017 and February 2018 with COPD exacerbations. After informing the patients in verbal and written form, a questionnaire prepared by signing an informed volunteer consent form was applied to the volunteers. Results: 28.2% of the patients who participated in the study were vaccinated. Influenza vaccination rate was 15.3% while total pneumococcal vaccination rate was 20% (polysaccharide vaccine 9.4%, conjugate pneumococcal vaccine 10.6%). Both pneumococcal and influenza vaccination rates were found as low as 5.8%. There was no significant relationship between the vaccination status of the patients and the causes of the attacks (p> 0,05). The FEV1 values of the vaccinated patients were significantly lower and the hospitalizations were also found to be higher (p=0,006, p=0,009). Conclusion: In the study, it was found that the causes of infectious acute attacks were high in compliance with the literature, and the pneumococcal and influenza vaccination rates were very low. Family physicians on the basis of preventive medicine should effectively inform patients from the early stages of COPD on vaccination and ensure that patients are vaccinated.