Hipertrofik kardiyomiyopati hastalarında kardiyak manyetik rezonans görüntüleme ile gösterilmiş miyokardiyal fibrozisi öngörmede plazma tgf beta 1 düzeyi
Plasma tgf-beta 1 level with myocardial fibrosis predicted by cardiac MRI in patients with hypertropic cardiomyopathy
  1. Tez No: 497697
  2. Yazar: METE CEMEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÇELİK, UZMAN ALİ RIZA DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertrofik kardiyomiyopati, Kardiyak MR, miyokariyal fibrozis, TGF-Beta 1, Hyperthrophic Cardiomyopathy, Cardiac MRI, Myocardial Fibrosis, TGF-Beta 1
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Amaç: Kalp kasında meydana gelen patolojik durumlara genel olarak kardiyomiyopati denir. Hipertrofik kardiyomiyopati(HKM) birincil kalp kası hastalığıdır. TGF-Beta fibroza neden olan profibrotik sitokinlerden en majör olanıdır. Bu çalışmada HKM tanısı konulmuş ve kardiyak Manyetik Rezonans görüntüleme (MR) yapılmış, fibrozis saptanan HKM hastaları ile saptanmayan hastaların plazma TGF-Beta 1 düzeyinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya; Ocak 2009 – Mart 2018 tarihleri arasında kliniğimize başvuran, transtorasik ekokardıyografi ile tanısı konanan ve kardiyak MR görüntüleme yapılan 62 HKM hastası alındı. Bunlar kardiyak MR'da fibrozis olan ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Bu hastalardan kan örnekleri alınarak plazma TGF-Beta 1 düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Bu çalışmada kardiyak MR ile miyokardiyal fibrozis tespit edilen HKMP hastalarında, fibrozis tespit edilmeyenlere göre serum TGF-Beta 1 düzeyini anlamlı oranda(p=0,002) yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmaya alınan gruplar arasında plazma TGF-Beta 1 dzüeyi açısından anlamlı fark saptandı. Bunun yanı sıra kardiyak MR ile gösterilen interventriküler septum kalınlığı [OR=1,201(%95 1,012-1,425)] ve serum TGF-Beta 1 düzeyi [OR=9,33 (%95 1,49-58,36)] miyokardiyal fibrozisi öngörmede bağımsız prediktörler olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The pathologic events which occurs in the heart muscle are usually called cardiomyopathy. Hyperthrophic cardiomyopathy is a primary heart muscle disease. TGF-Beta; is the most important molecule which can cause cardiac fibrosis. In this research, HCMP has been diagnosed and Cardiac MRI has been performed and has been aimed to compare plasma TGF- Beta 1 levels of the patients who are detected with fibrosis and who are not. Method: To the research; 62 HCMP patients have been admitted to our clinic who diagnosed by Transthoracic Echocardiography and Cardiac MRI between the dates January 2009 – March 2018. They have been divided into two groups as the patients who have fibrosis and who have not. Their plasma TGF-Beta 1 levels has been compared. Results: In this research TGF-Beta 1 levels has been found gradually increased about p=0,002 in the HCMP patients who have been diagnosed with myocardial fibrosis by Cardiac MRI compared to the patients who do not have myocardial fibrosis. Conclusion: There has been a considerable difference in TGF-Beta levels among the groups who have been accepted to the research. Therefore, interventricular septum thickness [OR=1,201(%95 1,012-1,425)] visualised by cardiac MRI and plasma TGF-Beta 1 level [OR=9,33 (%95 1,49-58,36)] revealed on forecasting of myocardial fibrosis.