Alerjik rinitli çocuklarda atopinin doğal seyri
Natural course of atopy in children with allergic rhinitis
  1. Tez No: 497705
  2. Yazar: NURAY ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR BOSTANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, Mevsimsel alerjik rinit, Nonalerjik rinit, Çocuk, Atopi, Deri prick testi, Doğal seyir, Allergic rhinitis, Seasonal allergic rhinitis, Nonallergic rhinitis, Children, Atopy, Skin prick test, Natural course
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Alerjik Rinitli Çocuklarda Atopinin Doğal Seyri Amaç: Alerjik rinit, burun mukozasında alerjen ile karşılaşma sonrasında gelişen IgE aracılı inflamasyonla seyreden kronik solunum yolu hastalığıdır. Çocukluk yaş gurubunun en sık görülen kronik alerjik hastalığıdır. Sık görülmesi, yaşam kalitesini, iş ve okul yaşamını etkilemesi, ekonomik boyutu, astım, sinüzit ve konjonktivit gibi eşlik eden komorbiditeleri nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi olup, tüm dünyada toplumun %20-40'ını etkilediği ve sıklığının artış gösterdiği bilinmektedir. Alerjik rinitli hastaların yönetiminde alerjen duyarlılığının belirlenmesi büyük önem taşır. Çalışmamızın amacı, alerjik rinitli çocuklarda klinik seyri, alerjen duyarlılığında değişiklik olup olmadığını ve bu değişikliğe etki eden faktörleri belirlemektir. Gereç–Yöntem: Bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji-İmmünoloji Polikliniği'nde alerjik rinit tanısı ile izlenen 129 hasta dahil edildi. Hastalara ait demografik ve klinik bulgular, tanı anında alınan serum total IgE düzeyi, kan eozinofil sayı ve yüzdesi, deri prick testleri, solunum fonksiyon testleri ve kontrol deri testleri sonuçları retrospektif olarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 129 alerjik rinitli hastanın tanı yaşı ortalaması 8.2 ±2.8 yıldı. Hastaların 96'sı (%74.4) erkekti. Ailede atopi öyküsü 49 (%38) hastada vardı. Sigara maruziyeti hastaların 61'inde (%47.3) vardı. Alerjik rinit tanılı hastaların 105'ine %81.4 ile en sık astım eşlik ediyordu. Hastaların 86'sında (%66.7) semptom sıklığı persistan, 87'sinde (%67.4) semptom şiddeti orta/ağırdı. İlk deri testinde hastaların 114'ünde (%88.4) atopi saptandı ve en sık saptanan alerjen çayır poleni karışımı ve tahıl poleni karışımıydı. Hastalara ikinci deri testi ortalama 3.3 ±1.7 yıl sonra yapıldı. Kontrol deri testinde de 57 hastada (%44.2) çayır poleni karışımı ve tahıl poleni karışımı en sık saptanan alerjenlerdi. Tanı anında yapılan deri testi ile takipte yapılan deri testi karşılaştırıldığında alerjen duyarlılığında ilk deri testinde %88.4'ten kontrol deri testinde %95.3'e istatiksel olarak anlamlı artış olduğu görüldü. Çoklu alerjen duyarlılığında kontrol deri testinde istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu görüldü. Kontrol deri testi sonuçlarında hastaların %42.6'sında yeni alerjen duyarlılığı, %12.4'ünde duyarlılık kaybı saptandı, %34.1'inde duyarlılık değişikliği yoktu, %10.9'unda ise hem yeni alerjen duyarlılığı hem de duyarlılık kaybı mevcuttu. İlk deri testinde çoklu alerjen duyarlılığı olan hastalarda duyarlılık kaybı, ilk deri testinde çayır ve tahıl karışımı duyarlılığı birlikte olan hastalarda ise duyarlılık değişikliği olmaması istatiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Alerjik rinitli çocuklarda ortalama 3 yıllık sürenin sonunda alerjen duyarlılığında ve çoklu alerjen duyarlılığında artış olduğu, hastaların %65.9'unda duyarlılık değişikliği olduğu görüldü. İlk deri testinde çoklu alerjen duyarlılığı olanlarda duyarlılık kaybı, ilk deri testinde çayır ve tahıl poleni karışımı duyarlılığı saptananlarda duyarlılık değişikliği olmaması istatiksel olarak anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
Natural Course of Atopy in Children With Allergic Rhinitis Introduction: Allergic rhinitis is a chronic disease with IgE-mediated inflammation following exposure to allergens in the nasal mucosa and is the most common chronic allergic disease in the pediatric age group. It is an important public health problem due to the economic dimension, affecting the quality of life, work and school life and comorbidities such as asthma, sinusitis, conjunctivitis and it affects 20-40% the society of the world. It is important to determine the sensitivity of allergens to the control of symptoms in patients with allergic rhinitis. The aim of our study is to determine clinical course, whether there is any change in allergen sensitivities and factors affecting this change in children with allergic rhinitis Subjects and Methods: Our study included 129 patients with allergic rhinitis in Health Sciences University Ankara Dr. Sami Ulus Maternity, Children Health and Disease Training and Research Hospital, Allergy-Immunology Polyclinic. Demographic and clinical findings of the patients, at the diagnosis time serum total Ig E level, blood eosinophil count and percentage, skin prick tests, pulmonary function tests and control skin tests results were retrospectively investigated. Results: Mean age of the patients was 8.2±2.8 years. Ninety-six (74.4%) of the patients were male. Forty-nine (38%) patients had atopy history in the family. Exposure to smoking was 61 (47.3%) of the patients. Of the 105 patients with allergic rhinitis, 81.4% were most frequently accompanied by asthma. Eighty-six of patients (66.7 %) had persistent symptom frequency and eighty-seven of the patients (67.4 %) had moderate / severe symptom severity. In the first skin test, atopy was detected in 114 (88.4%) of the patients and the most common allergen was the grass mix pollen and cereal mix pollen. The second skin tests were performed on patients after an average period of 3.3±1.7 years. In the control skin test, 57 of the patients (44.2%) grass mix pollen and cereal mix pollen was detected and was the most common allergens. When the skin test at the time of diagnosis was compared with the follow-up control skin test, a statistically significant increase of allergen sensitivity 95.3% was observed in the control skin test from 88.4% in the first skin test. There was a statistically significant increase in control skin test with multiple allergen sensitivities. In control skin test results, 42.6% of patients had new allergen sensitivities, 12.4% had loss of sensitivity, 34.1% had no sensitivity changes, and 10.9% had both new allergen sensitivities and sensitivity loss. Sensitivity loss in patients with multiple allergen sensitivities in the first skin test and no sensitivity change in patients with grass mix and cereal mix pollen sensitivities in the first skin test were statistically significant. Conclusion: In children with allergic rhinitis, the sensitivity of allergens and the sensitivity of multiple allergens increased at the end of the average three-year survival period, and 65.9% of the patients had a sensitivity change. Sensitivity loss in those with multiple allergen sensitivities in the first skin test and no sensitivity changes when the sensitivity grass and cereal mix pollen was determined in the first skin tests was found to be statistically significant.