Caspase 3 aktivitesi inme süresinibelirleyebilir mi?
Can caspase 3 activity determine stroke duration?
  1. Tez No: 497722
  2. Yazar: SİBEL GAFUROĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, İnme, Caspase-3, İnme süresi, Emergency Service, Stroke, Caspase-3, Stroke duration
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Caspase 3 Aktivitesi İnme Süresini Belirleyebilir mi? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araş- tırma Merkezi, Acil Tıp Uzmanlık Tezi. Bursa, 2018. İnme nörolojik hastalıklar içinde en önemli acillerden biridir. İskemik inme acil servis başvuruları arasında önemli bir yer tutmaktadır. İnme kliniği ile gelen hastanın hızlıca tanınması ve gereken ilk müdahale yapıldıktan sonra tanısal değerlendirmenin bir an önce yapılması gerekmektedir. Hastalara, etkinliği kanıtlanmış olan trombolitik tedavinin uygulanabilmesi için, tanı konulduktan sonra endikasyonların ve kontraendikasyonların en kısa sürede değerlendirilmesi gerekmektedir. Hastaların uygunluğu değerlendirilirken, en önemli sorulardan biri inmenin başlangıç zamanıdır. Trombolitik tedavi için inmenin başlangıcından 4,5 saat geçmemiş olmalıdır. İnme süresi bilinmiyorsa hasta trombolitik tedavi şansını kaybeder. Çalışmamızın amacı, acil servise başvuran ve inmenin başlangıç zamanı bilinen hastalardan, ölçtüğümüz Caspase 3 düzeyi ile inme süresi arasındaki ilişkiyi araştırmak ve buradan yola çıkarak, inmenin başlangıç zamanı bilinmeyen hastalar için tahminde bulunabilmektir. Çalışmamıza, 06,12,2017 - 06,04,2018 tarihleri arasında SBÜ Bursa Yüksek İhtisas SUAM Acil Servisi'ne başvuran ve kabul kriterlerini karşılayan, 100 hasta ve 50 sağlıklı kontrol grubu alındı. Hastaların demografik bilgileri, komorbid hastalıkları, kullandıkları ilaçlar, inme başlangıç süreleri ve MRI çekilen hastaların hesaplanan iskemik beyin dokusu hacimleri kaydedildi. Hasta ve kontrol grubundan alınan kanlardan Caspase 3 düzeyi çalışıldı. Çalışmaya alınan hasta grubunda ortalama yaş 68,57±13,25, erkek hasta oranı %45 olarak saptandı. Hastaların % 14'ü sigara kullanıyordu. İnme için risk faktörü olan komorbid hastalık oranları ise HT %60, DM %32, Koroner arter hastalığı %36, EKG'de atriyal fibrilasyon (AF) varlığı %16 olarak saptandı. Yapılan karşılaştırmalarda Caspase 3 düzeyi ile inme süresi arasında korelasyon saptanmadı. Ayrıca hasta ve kontrol grubu Caspase 3 düzeyleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi.
Özet (Çeviri)
Can Caspase 3 Activity Determine Stroke Duration? University of Medical Sciences Bursa Yüksek Ihtisas Health Practice and Research Center, Emergency Medicine Department. Bursa, 2018 Stroke is one of the most important emrgencies of neurological diseases. Ischemic stroke has an important place among referrals to the emergency service department. Diagnostic evaluation and the first intervention should be done as soon as the patient arrives with the stroke clinic. As soon as the diagnosis is made indications and contraindications should be evaluated so that efficiency proveded thrombolytic therapy can be performed. One of the most important questions when evaluating the appropriateness of patients is the time of onset of stroke. For thrombolytic therapy, it should not have been 4.5 hours from the start of stroke. If the stroke duration is not known, the patient loses the chance for thrombolytic therapy. The purpose of our study is to investigate the relationship between the Caspase 3 levels measured from patients who come to the emergency department with known stroke time, and from here estimate the onset time of patient without known a time of stroke. 100 patients and 50 healthy control groups were recruited from University of Medical Sciences Bursa Yüksek İhtisas Health Practice and Research Center who applied to our study between 06.12.2017 - 06.04.2017. Patients' demographic information, comorbid diseases, medications used, stroke onset time, and MRI computed ischemic brain tissue volume of patients were recorded. Caspase 3 levels were studied in the blood from the patient and control group. The mean age was 68.57 ± 13,25 years and the male patient rate was 45% in the study group. 14% of the patients were smoking. Comorbid disease rates, which were risk factors for the disease, were determined as HT 60%, DM 32%, coronary artery disease 36% and AF in ECG 16%. There was no correlation between the Caspase 3 level and the duration of stroke in the comparisons made. There was also no statistically significant difference between patient and control group Caspase 3 levels.