Hemşirelerin oksijen tedavisi ile ilgili bilgi düzeyleri
Knowledge levels of nurses about oxygen therapy
  1. Tez No: 497872
  2. Yazar: HAVVA DEMİREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU EREK KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi düzeyi, hemşire, oksijen tedavisi, Knowledge level, nurse, oxygen therapy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma hemşirelerin oksijen tedavisi ile ilgili bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 446 hemşire, örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden gönüllü 302 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veriler, hemşirelerin tanıtıcı özelliklerine ilişkin anket formu ve hemşirelerin oksijen tedavisine ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek için araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanmış soru formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde, Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis H Testi ve Bonferroni Düzeltmesi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre hemşirelerin oksijen tedavisine ilişkin bilgi düzeyi puan ortalamaları =22.94±4.5 (min=8, max=35)'dir. Çalışmada hemşirelerin %36.4'ünün ortalamanın altında puan aldığı, yarısından fazlasının ise (%63.6) ortalamanın üstünde puan aldığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılan 30 yaş ve altı ile 38-44 yaş grubunda olan hemşireler ve servis sorumlu hemşirelerinin oksijen tedavisi ile ilgili bilgi puan ortalamalarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (p0.05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, hastanelerde oksijen tedavisine yönelik protokoller oluşturulması, hizmet içi eğitim programların düzenlenmesi ve bu programların sürekliliğinin sağlanması, lisans eğitiminde oksijen tedavisine yönelik teorik ve uygulamalı olarak eğitim verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the knowledge level of nurses about oxygen therapy. 446 nurses working at the Dr. Abdurrahman Yurtaslan Oncology Training and Research Hospital formed the universe of the research and 302 volunteer nurses who agreed to participate in the study formed the sampling of the research. Survey data were collected by questionnaire on nurse's introductory characteristics and questionnaire prepared by the researcher in order to determine knowledge levels of nurse's oxygen treatment. Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test and Bonferroni Correction were used in the evaluation of the data. According to the findings obtained in the research, the average level of knowledge about nurses' oxygen treatment is 22.94 ± 4.5 (min = 8, max = 35). In the study, it was determined that 36.4% of the nurses got below the average and more than half (63.6%) got above the average. Among the nurses who participated in the study, it is seen that the average score of information about oxygen therapy of the nurses who are in the age group of 30 and under and 38-44 age group and who are in charge of is significantly higher (p0.05). In line with the results obtained from the research, necessary proposals have been made such as establishing protocols for the treatment of oxygen in hospitals, arranging in-service training programs and ensuring continuity of these programs, providing theoretical and practical training for oxygen therapy in undergraduate education.