Fundamental dynamics of Turkish foreign policy towards Ukraine (2002-2016)
Türkiye'nin Ukrayna politikasının temel dinamikleri (2002-2016)
  1. Tez No: 497877
  2. Yazar: SÜLEYMAN BUĞRAHAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-Ukrayna İlişkileri, Türk Dış Politikası, Kırım, Turkish-Ukrainian Relations, Turkish Foreign Policy, Crimea
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, Türkiye'nin AK Parti dönemi Ukrayna politikasının (2002-2016) temelindeki kavramları, bağlamı ve olaylar zincirini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma, ikili ilişkilerin tarihi dayanaklarını ve güncel etkenlerini vurgularken, aynı zamanda, Kırım'ın Rusya'yı ilhakı gibi yeni ortaya çıkan sorunlara da değinmektedir. Açık kaynaklara ek olarak resmi arşiv belgeleri, raporlar ve meclis tutanaklarından faydalanılan bu çalışma, 2002-2016 yılları arasında Türkiye'nin Ukrayna politikasının temel dinamiklerinin ikili ekonomik ve ticari ilişkiler, Kırım Tatarlarının meseleleri ve ikili ilişkilere Rusya etkisi olduğunu ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the concepts, contexts and chain of events in which Turkish foreign policy towards Ukraine in AK Party Era (2002-2016) occurs. Stressing the historical foundations and up-to-date determinants of these relations, it puts effort to deal with the new questions arose especially from Russian occupation of Crimea. The study derives from several sources including official archive documents, reports and minutes in addition to open sources and articles, and concludes that economic and trade relations, issues of Crimean Tatars and Turkey's relations with Russia have been fundamental to Turkey's foreign policy-making towards Ukraine between 2002 and 2016.