Practicing lesson study with efl teachers: A social constructivist perspective for efl teacher professional development
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerleders araştirması uygulamasi: İngi̇lizceyi yabancı dilolarak öğreten öğretmenlerin mesleki gelişimi içinsosyal yapılandırmacı bir bakış açısı
- Tez No: 497952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, ders araştırması, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenler, repertuar çizelgesi, algılar, öğretmenlerin öğrenmesi, Professional development, lesson study, EFL teachers, repertory-grid, perceptions, teacher learning
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Gerçek sınıf içi uygulamalara dayanan mesleki gelişim sürecinin etkin öğretmenlerin teşvik edilmesi için güçlü bir araç olduğu üzerine yaygın bir kanaat vardır (Lieberman, 1996). Bununla birlikte, öğretmenlere sınıf içi uygulamaları göz önünde bulundurarak öğrenme deneyimlerinin nasıl tasarlanacağı (Ball, 1996) ve öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarını incelemeleri, tartışmaları ve bu uygulamalardan öğrenebilmeleri için hangi yolların sağlanması gerektiği (Fernandez, 2002) konuları henüz açıklığa kavuşmamıştır. Bu bağlamda, sınıf içi uygulamaların incelenmesinde iyi yapılandırılmış bir yaklaşım olan Japon Ders Araştırması (Fernandez, 2002) mesleki gelişim yöntemi olarak ümit vaat etmesinden dolayı pek çok eğitim çevresinde popülerlik kazanmıştır. Meslektaş dayanışmasına, yansıtmacı düşünmeye ve gerçek sınıf içi uygulamalara dayanan Ders Araştırması modeli öğretmenlerin öğrenme ve mesleki gelişimlerini şu şekilde desteklemektedir; öğrencilerin öğrenmesiyle ilgili bir problem öğretmenler tarafından işbirliği içerisinde incelenir, bir araştırma dersi geliştirilir, uygulanır ve bu ders aracılığıyla probleme yönelik yeni çözümler üzerinde derinlemesine düşünülür (Tasker, 2014). Bu çalışma öğretmenlerin etkin öğretmen niteliklerine yönelik inanışlarının öğretmenler tarafından yönlendirilen işbirliğine dayalı mesleki gelişim aktivitesi olan Ders Araştırmasına katıldıklarında nasıl şekillendiği konusunda fikir sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, öğretmenlerin öğrenmesinin sosyal çevre ve meslektaşlar arası işbirliği aracılığla nasıl yapılandırıldığı ve bu öğrenmenin öğretmenlerin kendilerine yönelik ve Ders Araştırması modeline yönelik algılarında nasıl algısal değişimlere yol açtığı irdelenmiştir. Son olarak, bu çalışma Ders Araştırması uygulamasının öğretmenlerin mesleki gelişimine nasıl katkıda bulunduğu üzerine odaklanmıştır. Bu araştırma amaçlarını gerçekleştirebilmek için bu çalışma yirmi hafta boyunca bir Yabancı Diller Yüksekokulu'nda İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten beş öğretmen ile yürütülmüştür. Bu çalışma nitel araştırma yöntemini benimsemiş ve çalışma amaçları doğrultusunda nitel veri toplama araçlarından faydalanmıştır. Veri toplama araçları katılımcı öğretmenlerle yapılan görüşmeler (uygulama öncesi ve sonrası), bir öğretmen eğitimcisiyle yapılan görüşme, öğretmenler tarafından tutulan yansıtmacı günlükler, araştırmacı tarafından tutulan notlar, toplantıların video kayıtları, araştırma derslerinin video kayıtları, repertuar çizelgeleri (uygulama öncesi ve sonrası), araştırma ders planı, katılımcı öğrencilerden alınan günlükler ve ders gözlem formlarından oluşmaktadır. Öğretmenlerin repertuar çizelgeleri Rep Grid 5 PC-Uyumlu Bilgisayar Programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Rep-Grid Bilgisayar Program paketinden FOCUS ve EXCHANGE analiz programları özellikle öğretmenlerden elde edilen yapıları göstermek için kullanılmıştır. Öte yandan, görüşmeler (uygulama öncesi ve sonrası) aracılığıyla elde edilen veriler içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Repertuar çizelgelerinden elde edilen sonuçlar katılımcı öğretmenlerin Ders Araştırması modelini uygulamanın sonucu olarak etkin öğretmen niteliklerine yönelik inanışlarında çok fazla değişiklik yaşamadıklarını göstermiştir. Bununla beraber, öğretmenlerin değişim yolunda adım attıklarını göstermiştir; çünkü çalışmanın başında çoğunlukla Kişisel Nitelikler kategorisinde yer alan yapılardan bahsedilmesine karşın öğretmenlerin çalışmanın sonucu olarak Öğretmen-Öğrenci ilişkilerine yönelik yapılardan bahsettikleri ve Profesyonellik kategorisine yönelik yapılar ekledikleri gözlemlenmiştir. Öğretmenlerin Ders Araştırması uygulaması sonrası Ders Araştırması modeline yönelik algılarındaki değişiklikler dikkate alındığında hem çalışmanın başında hem de sonunda öğretmenlerin uygulamaya yönelik olarak pozitif bir tutum içerisinde oldukları fark edilmiştir. Öğretmenler çalışmanın başında bazı endişelere sahip olmalarına ve böyle bir uygulamayı ilk defa tecrübe ediyor olmalarına rağmen, uygulamanın beklentilerini karşıladığı; öğretmenlerin bilgilerinde, sınıf içi uygulamalarında ve bakış açılarında gelişmelere yol açtığı; öğretmenlere kişisel ve mesleki gelişim yönünden fayda sağladığı, ve son olarak öğrencilerin öğrenme sürecine aktif olarak katılmaları için ilgi ve heveslerini teşvik ettiği gözlemlenmiştir. Ders Araştırması modelini uygulamanın öğretmenler, öğrenciler ve araştırmacı açısından etkilerine gelince, sonuçlar bu uygulamanın öğretmenlere kişisel ve mesleki gelişim, öğretmenlerin bilgisi ve öğretmenlik uygulamalarında gelişmeler, öğretmenlerin kendilerine, öğrencilerine ve kabiliyetlerine yönelik öz güvenlerinde artış, mesleki gelişim, öğrenciler ve öğretmenlik mesleğine karşı olumlu tutum geliştirme gibi bir çok açıdan fayda sağladığını göstermektedir. Ayrıca, süreç boyunca tecrübe edilen gelişmeler ve değişimler öğrencileri de öz güvenlerini teşvik etmek, akranlarla işbirliği yapmak ve öğrenme sürecine aktif katılmak açısından etkilemiş görünmektedir.
Özet (Çeviri)
There is an extensive agreement upon the idea that the professional development process based upon actual classroom practice is a highly powerful means of fostering effective teachers (Lieberman, 1996). However, the issue of how to design types of learning experiences for teachers which focus upon teachers in accordance with their classroom practice (Ball, 1996), and how to provide powerful ways for teachers to examine, discuss, and learn from their daily classroom work (Fernandez, 2002) has not been clarified. In this respect, Lesson Study, a well-established Japanese approach to examining classroom practice (Fernandez, 2002), has gained widespread popularity among educational contexts due to the fact that it holds great promise as a form of professional development. Based upon collegiality among teachers, reflection and actual classroom practice, Lesson Study promotes teacher learning and development by making teachers examine a student learning issue collaboratively; and then develop, implement and reflect critically on novel solutions to the issue by means of a research lesson taught to their students (Tasker, 2014). The present study aims to provide insights into how teachers' beliefs about the qualities of effective teachers are shaped when they take part in Lesson Study practice as a teacher-led, collaborative professional development activity and how teacher learning is structured through the social context and collaboration between colleagues, how that learning leads to perceptual changes in teachers' views of themselves and in their views of Lesson Study model, and lastly how Lesson Study practice contributes to professional development of teachers. To achieve the research aims, the study was carried out for twenty weeks with five EFL teachers working at a School of Foreign Languages. The present study adopted qualitative research methodology and utilized from the qualitative data collection means in accordance with the research aims. The data collection instruments involve interviews with participant teachers (pre- and post), interview with the teacher trainer, teachers' reflective journal entries, field notes of the researcher, video recordings of the teacher workshops, video recordings of the research lessons, rep-grids (pre-and post), research lesson plan, minute papers from the participant students, and finally the lesson observation forms. The participant teachers' pre- and post- repertory grids were analysed through Rep Grid 5 PC-Compatible Computer Program. FOCUS and EXCHANGE analysis program of Rep-Grid Computer Program package were utilized specifically to illustrate the constructs obtained from the teachers. On the other hand, the data obtained through interviews (i.e. pre-, post-, follow-up interviews) were analysed by means of content analysis. The results from repertory grids reveal that the EFL teachers in the study context do not experience a great deal of change in their beliefs regarding the qualities of effective language teachers as a result of practicing Lesson Study model. Nevertheless, they can be claimed to step in the process of change since they are observed to cite constructs related to Teacher-Student relationships and add new constructs under the category of Professionalism in comparison to the constructs which are cited mostly under the category of Personal Qualities at the beginning of the study. Considering the changes in teachers' perceptions of Lesson Study model after practicing it in their own context, it is realized that the teachers had a positive attitude towards LS practice both at the beginning and at the end of the study. Despite the fact that the teachers had some concerns at the beginning of the study and they experienced such a practice for the first time, the practice is observed to meet their expectations; lead to improvements in teachers' knowledge, teaching practices and perspectives; benefit teachers in terms of personal and professional development; and lastly fostered students' enthusiasm and desire to participate actively in learning process. As for the effects of practicing Lesson Study model from teachers, students and the researcher's perspectives, the results indicate that the teachers benefitted from the practice in various aspects such as personal and professional growth, improvements in teachers' knowledge and teaching practices, an increase in teachers' confidence towards themselves, their students, and their teaching abilities, and development of positive attitude towards professional development, students, and teaching profession. Besides, the improvements and changes experienced during the process seem to affect the students in terms of fostering their self-confidence, triggering collaboration with peers, and encouraging active participation in the learning process.