Foreign language teaching anxiety and coping strategies of Turkish EFL instructors at tertiary level
Yüksek öğretimde ingilizceyi yabancı dil olarak öğreten türk öğretmenlerin yabancı dil öğretme kaygısı ve başa çıkma stratejileri
  1. Tez No: 927065
  2. Yazar: SENA CEVİZCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ŞİRE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretimi Kaygısı, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğreten Türk Öğretim Görevlileri, Üniversite Düzeyi, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğreten Öğretim Görevlilerinin Başa Çıkma Stratejileri, Foreign Language Teaching Anxiety, Turkish EFL instructors, tertiary level, EFL instructors' coping strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
İnsanların davranışlarını etkileyen kaygı, yabancı dil öğrenme ve öğretme sürecinde de önemli bir rol oynamaktadır. Yabancı dil öğrenenlerin kaygıya yatkın olması gibi, yabancı dil öğretmenleri de yabancı dil öğretimi kaygısına yatkındır ve bu durum iyi yönetilmediği takdirde, İngilizceyi Yabancı Dil olarak öğreten Türk öğretim görevlilerinin yabancı dil öğretim tercihlerini, işlerinden duydukları tatmini ve genel iyi oluş hallerini olumsuz yönde etkileyebilir (Horwitz, 1996). Bu nedenle, bu çalışma yüksek öğretim düzeyinde görev alan ve İngilizceyi Yabancı Dil olarak öğreten Türk öğretim görevlilerinin yabancı dil öğretme kaygısını incelemeyi hedeflemiştir. Bu doğrultuda, çalışma İngilizce öğretim görevlilerinin yabancı dil öğretimi kaygı düzeylerini ve bu kaygılarının cinsiyet, mesleki tecrübe, üniversite derecesi ve mezun oldukları bölüm gibi değişkenlerle olan ilişkisini, yabancı dil öğretme kaygısının nedenlerini, ve bu kaygıyla başa çıkmak için benimsenen yöntemleri araştırmıştır. Bu hedefler doğrultusunda, çalışma karma araştırma yöntemlerinden yakınsak paralel araştırma desenini uygulamıştır. Gerekli veriyi toplamak için kişisel bilgi formu, yabancı dil öğretme kaygısı anketi (Ipek, 2006) ve yarı yapılandırılmış görüşmeler uygulanmıştır. Üç farklı devlet üniversitesinin yabancı diller yüksekokullarında çalışan İngilizceyi Yabancı Dil olarak öğreten 123 Türk öğretim görevlisi uygun örneklem seçimi ile nicel veri toplama aşamasına katılmıştır. Çalışmanın nitel veri toplama aşamasına ise amaçlı örnekleme yöntemi ile İngilizceyi Yabancı Dil olarak öğreten 18 Türk öğretim görevlisi katılmıştır. Nicel verilerin analizi için SPSS 28 programı, nitel verilerin analizi için ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Nicel veri sonuçlarına göre, katılımcıların yabancı dil öğretme kaygı düzeylerinin belirli bir dil yetisinin öğretilmesi, hedef dil performansı ile ilgili endişe, hata yapmak, ve başka öğretmenlerle kıyaslanmak alt boyutlarında düşük olduğu; fakat anadilin kullanılması alt boyutunda orta düzeyde yabancı dil öğretme kaygısı yaşadıklarını göstermiştir. Bununla beraber, İngilizceyi Yabancı Dil olarak öğreten Türk öğretim görevlilerinin yabancı dil öğretme kaygı düzeyi ile cinsiyet, mesleki tecrübe, üniversite derecesi ve mezun olunan bölüm arasında anlamlı bir fark olmadığı; fakat kadın katılımcıların hata yapmak alt boyutunda erkek katılımcılara göre daha yüksek bir kaygı düzeyine sahip oldukları saptanmıştır. Nitel veri sonuçlarına göre, başarısız olma korkusu, belirli bir dil yetisinin öğretilmesi, belirli bir seviyedeki öğrencilere İngilizce öğretmek, öğrenciler, anadilin kullanılması, müfredata yetişme, ve öğretim bağlamına ve materyallerine aşina olmama faktörleri katılımcıların İngilizce öğretimlerinde deneyimlediği yabancı dil öğretme kaygısına neden olan faktörler olarak belirlenmiştir ve yabancı dil öğretme kaygısına neden olan bu faktörlerin dayandığı birçok neden derinlemesine araştırılmıştır. Buna ek olarak, mesleki yönden gelişmek, yabancı dil öğretme kaygısı deneyimlerini diğer meslektaşlarla paylaşmak, farkındalık pratikleri, öğrencilerle iyi bir ilişki kurmak ve derse hazırlıklı gitmek, katılımcıların yabancı dil öğretme kaygısı ile başa çıkma stratejileri arasında olduğu saptanmıştır. Son olarak, çalışmada bulgular tartışılmış, İngilizce öğretim görevlileri için bazı pratik uygulamalar sunulmuş ve gelecekteki çalışmalar için öneriler sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Anxiety, which is likely to influence individuals' behaviors, plays a significant role in the process of learning and teaching foreign languages. Just as foreign language learners are prone to anxiety, foreign language teachers are also susceptible to foreign language teaching anxiety (FLTA), which, if not well managed, can impact their instructional choices, job satisfaction and overall well-being (Horwitz, 1996). Accordingly, this study aimed to explore FLTA among Turkish EFL instructors working at the tertiary level. Specifically, the study investigated EFL instructors' levels of FLTA and its relationship with certain variables including gender, years of experience, last degree, and completed undergraduate program. Moreover, the study explored the sources of FLTA, coping strategies adopted by EFL instructors, and whether they discuss their FLTA experiences with other colleagues. Regarding these aims, the study adopted a convergent parallel research design, a mixed-method research design. The study utilized a personal information form, Foreign Language Teaching Anxiety Scale (Ipek, 2006), and in-depth semi-structured interviews to obtain necessary data. In order to collect the quantitative data, 123 EFL instructors working at preparatory schools in three different state universities were selected by convenience sampling. For the qualitative part of the study, 18 EFL instructors were selected by purposive sampling. SPSS 28 program was used to analyze the quantitative data, and content analysis was used to analyze the qualitative data. The quantitative data analysis yielded that EFL instructors had low levels of FLTA regarding teaching a particular language skill, worry about target language performance, making mistakes, and being compared to fellow teachers subscales; however, they had moderate levels of FLTA in using the native language subscale. In addition, no significant differences were found between the participants' overall FLTA levels and their gender, years of experience, last degree, or completed undergraduate program. However, the female participants had significantly higher levels of FLTA in making mistakes subscale compared to the male participants. The analysis of the qualitative data revealed sources of FLTA among EFL instructors as fear of failure, teaching a particular language skill, teaching students with particular language proficiency level, students, using the native language, keeping up with the curriculum, and unfamiliarity with teaching context and materials. Besides, the study identified several coping strategies adopted by EFL instructors to manage their FLTA, such as developing professional skills, sharing FLTA experiences with other colleagues, practicing mindfulness, building a good rapport in the classroom, and being prepared for the lessons. Finally, the findings offered some implications for EFL instructors, stakeholders, and for further studies.