İşletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarında kurumsal yönetimin etkisi: BİST 100 üzerinde bir uygulama
The effect of corporate governancein corporate social responsibility implementations of businesses: An application on BIST-100 companies
- Tez No: 498022
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Yönetim, Corporate Social Responsibility, Corporate Governance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İşletmelerin daha fazla ekonomik kar elde etmek için doğal kaynakları tüketmesi, çevresel sorunları da beraberinde getirmiştir. İşletmelerin faaliyetlerini sürdürürken kar elde etmenin ötesinde, topluma ve çevreye karşıda sorumluluklarını yerine getirme çabası, kurumsal sosyal sorumluluk kavramı ile ifade edilmektedir. İşletmelerin çevre bilinci ile faaliyetlerini sürdürmesini esas alan kurumsal sosyal sorumluluk, işletmelerin kurumsal yönetim anlayışının bir parçası olarak görülmektedir. Dolayısıyla etkili bir kurumsal yönetime sahip işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirmesi beklenmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarında kurumsal yönetimin etkisini incelemektir. Çalışmada 2016 yılı Borsa İstanbul'da BİST100 endeksinde işlem gören 91 işletmeye ait veriler kullanılmıştır. İşletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarında kurumsal yönetimin etkisi İkili Lojistik Regresyon (Binary Logistic Regression) tekniği ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda Türkiye'de işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları ile kurumsal yönetim düzeyleri arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca analizde kontrol değişkeni olarak; işletme büyüklüğü, endüstri profili, halka açıklık oranı, öz sermayenin defter değeri ve ekonomik performans değişkenleri kullanılmıştır. Kontrol değişkenlerinden işletme büyüklüğü, endüstri profili, halka açıklık oranı ve öz sermayenin defter değeri değişkenleri ile işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları arasında istatistiki açıdan anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Consumption of natural resources by businesses in order to make greater profits has raised environmental problems and concerns. The efforts of businesses towards satisfying their social and environmental responsibilities beside making profit is defined as corporate social responsibility. Corporate social responsibility which is based on the operating of businesses with an environmental consciousness is considered as a part of their corporate governance philosophy. Thus, companies which have an efficient corporate governance are expected to fulfill their corporate social responsibilities effectively. The aim of this study is to examine the effect of corporate governance in corporate social responsibility implementations. In this study, data belonging to 91 firms whose shares have been traded within BIST-100 index of Borsa İstanbul in the year of 2016, have been used. The effect of corporate governance in corporate social responsibility implementations has been analyzed by using binary logistic regression technique. As the main result of the analysis there wasn't any statistically significant relationship determined between Turkish firms' levels of corporate governance and their corporate social responsibility implementations. Moreover; as the control variables firm size, industry profile, percentage of publicly traded shares, book value of equity capital and economic performance have been used. It has been found that firm size, industry profile, percentage of publicly traded shares and book value of equity capital control variables have statistically significant direct relation with corporate social responsibility implementations of firms.