1980 sonrası kamu gelirleri ile eğitim harcamaları arasındaki ilişki: Granger nedensellik analizi
1980 after the relationship between education spendi̇ng and public revenues: Granger causali̇ty analysi̇s
- Tez No: 498086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Eğitim ve Öğretim, Maliye, Econometrics, Education and Training, Finance
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kamu Gelirleri, Nedensellik Analizi, Education, Public incomes, Reasoning Analyze
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1980 sonrası eğitim harcamaları ile kamu gelirleri arasındaki uzun dönemli bir ilişkinin var olup olmadığının belirlenmesidir. Bu amaçla 1980 ile 2012 yılları arasındaki veriler dikkate alınarak ilişkinin varlığı ve yönü tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, eğitime ilişkin temel bilgiler verildikten sonra, eğitim harcamalarının Türkiye ekonomisindeki yeri tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, kamu gelirlerine ilişkin genel bilgiler ve kamu gelirlerinin 1980'den 2012'ye kadar olan dönemdeki değişimi incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, eğitim harcamaları ile kamu gelirleri arasındaki ilişki 1980?2012 dönemine ait verileri, analiz kapsamı içerisinde çeşitli analizler yapılarak Türkiye için incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpuse of the study is to decribe whether there is a long term relaationship between Educational expences and public incomes. For his purpose, the reality and dirction of the relationship habe been studied by considering the data between the years 1980 and 2012. İn the first part of, after the basic information related with Education was given, the place of the Educational expensies in Turkish Economy was explained and figured out.İn the second part, general information about public incomes and change in public incomes from 1980 to 2012 have been studied. İn the third part of the study, the relationship between educational expenses and public incomes analizing the data belonging to 1980?2012 have been examined for Turkey.