Çalışma sermayesi unsurlarının firma karlılığına etkisi: Borsa İstanbul şirketleri üzerine bir uygulama
Effect on company profitability of working capital items: An application of the company İstanbul Stock Exchange
- Tez No: 498089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SERDAR KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi, Firma Karlılığı, Panel Veri Analizi, Working Capital, Company Profitability, Panal Data Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Firmaların genel itibariyle dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları üzerinde duran çalışma sermayesi kavramı, işletmelerin kârlılıkları açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada firmaların çalışma sermayesi unsurlarının kârlılıklarına ne derece etki edebileceği ifade edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda çalışmamızın işletme yöneticilerine işletmelerin kârlarını artırmada nasıl etkili bir çalışma sermayesi politikası izlemeleri gerektiği konusunda yol gösterici olması hedeflenmiştir. Çalışmada ilk olarak, çalışma sermayesi kavramı ve çalışma sermayesi finansmanı konusu ele alınmıştır. Daha sonra çalışma sermayesinin yeterliliği konusu işlenmiş, sonrasında literatür taraması yapılmıştır. Son olarak ise uygulama kısmına yer verilmiştir. Son bölümde Borsa İstanbul'da 2000-2012 yılları arasında kesintisiz olarak işlem görmüş ve eksiksiz verilerine ulaşılabilen gıda, imalat ve tekstil sektörlerine ait 153 firmanın verileri panel veri analizi ile incelenmiştir. Bağımsız değişkenlerinin öz sermaye kârlılığı, aktif kârlılık, piyasa değeri olduğu bu çalışmada bağımlı değişkenler ise aktif devir hızı, alacak devir hızı, cari oran, stok devir hızı, net işletme sermayesi, işletme sermayesi devir hızı, toplam borç oranı, kaldıraç oranı, asit test, nakit oran kısa vadeli borç oranlarıdır. Analizden elde edilen bulgulara göre, kısa vadeli borç oranı ve toplam borç oranının firma kârlılığı ile negatif ilişkisinin olduğu, cari oranın kârlılık üzerinde bir anlam ifade etmediği ve aktif devir hızı, alacak devir hızı, stok devir hızı, net işletme sermayesi, işletme sermayesi devir hızı, kaldıraç oranı, asit test oranı ve nakit oran değişkenlerinin ise kârlılığı pozitif yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of working capital which focuses usually on current assets and short-term liabilities is extremely important in terms of the profitability of enterprises. To what extent the profitability of companies may be affected by the elements of working capital of firms tried to be expressed in this study. In this context, the study was aimed to be guiding for business managers how to follow an effective working capital policy to increase their profitability. For this purpose, firstly the issues of the concept and financing of working capital are discussed and then the topic of adequacy of working capital is tackled. Then provides a review of the literature and the last chapter gives the application of the study. Finally, the data of 153 companies which show all of the following characteristics: they are continuously treated in Istanbul Stock Exchange between 2000 and 2012, their complete data is accessible and they work in food, manufacturing and textile industries are analysed by panel data analysis. Asset turnover, receivables turnover, current ratio, inventory turnover, net working capital, working capital turnover, ratio of total debt, leverage ratio, acid test ratio, cash rate, short-term debt ratio was specified as dependent variable whilst return on equity, return on assets, market value was specified as independent variable. According to the findings of analysis, short-term debt and total debt ratios are negatively correlated with the profitability of the company, there is no correlation between current ratio and profitability and asset turnover, receivables turnover, inventory turnover, net working capital, working capital turnover, leverage ratio, acid test ratio, cash rate are positively correlated with the profitability of the company.