Yetkinliklerin ödül kapsamında çalışan motivasyonuna etkileri: Havacılık sektörü örneği
The effect of competenci̇es in the scope of reward on the motivation of worker: Sample of aviation sector
- Tez No: 498211
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİH METİN ÖZMUTAF
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetkinlik, Ödül, Ödüllendirme, Motivasyon, Havacılık, Competence, Reward, Conferment, Motivation, Aviation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Her geçen gün yeni bir değişiklik yaşayan bugünün piyasa koşulları, örgütleri bu dinamik yapı içerisinde doğru adımlar atmaya zorlamaktadır. Bu bağlamda teknolojik yenilenmenin yanı sıra, insan kaynağının işe dönük davranışlarının doğru yönetilmesi, dikkatle üzerinde durulması gereken bir uygulama olarak ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada, yetkinliklerin ödüllendirme kapsamına alınmasının çalışan iş motivasyonunu pozitif yönde etkileyeceği görüşü doğrultusunda hareket edilmiştir. Bu kapsamda çalışmanın teorik bölümünde yetkinlik, ödül ve motivasyon kavramları, hem ayrı ayrı, hem de birbirleriyle olan ilişkisi bakımından literatür taraması yapılarak kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Uygulama bölümünde ise, teorik model doğrultusunda geliştirilen hipotezleri test etmek amacıyla, Ege bölgesinde yer alan uluslararası bir havalimanının 432 kamu ve özel sektör çalışanına anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmayla, kamu ve özel sektör çalışanlarının bağımsız değişkenler bakımından ödül, yetkinlik ve motivasyon faktörlerine ilişkin olarak algılarında bir farklılığın olmadığı, ödül sistemi ve iş motivasyonu arasında pozitif yönlü bir etkileşimin olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan, ödül sisteminin yetkinlikleri etkileyerek çalışan iş motivasyonunu pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's market conditions, which are undergoing a new change every day, force organizations to take the right steps in this dynamic structure. In this context, besides the technological renovation, the proper management of the work-oriented behavior of human resources is the foreground as an application that needs to be carefully considered. Therefore, in this study, it has been acted in view of the fact that taking the competencies into the scope of reward affects on working work motivation positively. In the theoretical part of this study, the concepts of competence, reward and motivation have been studied extensively by searching the literature both individually and in relation to each other. In the application section, a questionnaire was applied to 432 public and private sector employees of an international airport located in the Aegean region in order to test the hypotheses developed in line the theoretical model. The survey found that public and private sector employees had no perceptions about reward, competence and motivation factors in terms of independent variables, and there was a positive interaction between reward system and job motivation. On the other hand, the reward system has influenced the competencies and has been achieved in a way that affects on working motivation positively.