Erbiyum ve 5-sülfosalisilik asit içeren yeni bir metal-organik çerçevenin hidrotermal yöntem ile elde edilmesi ve yapısal analizinin yapılması
Synthesis of a new metal-organic framework containing erbium and 5-sulfosalysylic acid using hydrothermal method and its structural analysis
  1. Tez No: 498519
  2. Yazar: SEDA DOĞU DENİZKUŞU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ERKARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrotermal Yöntem, Metal Organik Çerçeve, Lüminesans, Erbiyum, Hydrothermal Method, Metal Organic Frameworks, Luminescence, Erbium
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Gözenekli koordinasyon polimerleri de denilen Metal Organik Çerçeveler (MOÇ),metal ağlayıcılarla bağlantılı koordinasyon merkezlerinden ve organik köprü ligandlarıdan oluşan göreceli olarak yeni bir materyal sınıfıdır ve fonksiyonel/gelişmiş materyallerin yeni bir araştırma alanını oluşturur. Bu çalışmanın ilk kısmında orijinal olarak tasarlanan formülü [Er(5-SSA)(H2O)2].H2O (5-SA=5- Sülfosalisilik Asit) şeklinde verilen bir yeni ikiboyutlu metal organik çerçeve hidrotermal koşullar altında sentezlenmiştir. Kompleksin kristal yapısı ve özellikleri tek kristal X-ışınımı kırınım metoduyla çalışılmıştır. Kompleks monoklinik sistem P21/n uzay grubunda kristallenmiş ve asimetrik birimi ise bir adet Er(III) iyonu, organik bağlayıcı olarak bir adet 5-sulfosalik asit, iki adet koordine su molekülü ve bir tane koordine olmamış örgü su molekülü içermektedir. Her bir Er(III) sekizli koordinasyona sahiptir ve karboksilat grubundan gelen dört oksijen atomu, sülfonat grubundan gelen iki oksijen atomu ve iki adet koordine su molekülünden gelen iki oksijen atomuyla bozulmuş kare anti-prizmatik geometri oluşturur.
Özet (Çeviri)
Metal Organic Frameworks, also called porous coordination polymers, are a relatively new class of materials consisting of coordination centers linked to metal binders and organic bridge ligands and form a new field of research for functional / advanced materials. In the first of part of this study; A novel two-dimensional lanthanide metal-organic frameworks, formulated as [Er(5-SSA)(H2O)2].H2O (5-SSA=5-Sulfosalicylic acid),were synthesized by hydrothermal conditions. The crystal structures and properties of the complex have been studied by single-crystal X-ray diffraction. The complex crystallizes in monoclinic system P21/n space group. The asymmetric unit containing one ErIII ion, one 5-sulfosalicylic acid – as an organic linker, two coordinated and one lattice water molecules. Each Er(III) atom has eight coordination and adopts a distorted square-antiprismatic geometry with four oxygen atoms from carboxylate groups, two oxygen atom from sulfonate group and two oxygen atoms from coordinated water molecules.