Tâhâ Hüseyin'in“Kayıp Aşk (el-Hubbu'd-Dâi'u)”adlı hikâyesinin teknik yönden incelenmesi
Technical examination of“Lost Love (el-Hubbu'd-Dâi'u)”story of Taha Hussein
- Tez No: 990816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hikaye, Mısır, Taha Hüseyin, el-Hubbu'd- Dai'u, Story, Egypt, Taha Hussein al-Hubbu'd-Dai'u
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Mısır edebiyatı, Arap dünyasında önemli bir yer tutar ve tarih boyunca birçok ünlü hikayeci yetiştirmiştir. Bu alanda en bilinen isimlerden biri Taha Hüseyin'dir. Taha Hüseyin, özellikle edebiyat ve kültür alanında derin izler bırakmıştır. Modern Mısır edebiyatının öncülerindendir. Taha Hüseyin'in eserleri, sosyal ve kültürel eleştirilerle bezeli, toplumsal meseleleri ele alan anlatımlarla tanınır. Onun edebiyatı, Arap dünyasında toplumsal yapıları sorgulayan ve bireysel özgürlükleri savunan bir duruş sergiler. Eserlerinde insan hakları ve özgürlük gibi temalar sıkça işlenir. Roman ve hikaye gibi alanlarda birçok eser kaleme almıştır. Bu eserlerden biri de“Kayıp Aşk (el-Hubbu'd- Dai'u)”adlı hikayedir. Bu çalışmada Mısır hikayeciliğinin modernleşme sürecinde önemli bir mihenk taşı olarak kabul edilen Taha Hüseyin'in“Kayıp Aşk (el-Hubbu'd- Dai'u)”adlı hikayesi incelenmiştir. Çalışmamız bir giriş bölümü ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, konusu, yöntemi ve son olarak araştırma ile ilgili kaynaklara yer verilmiştir. Birinci bölümde Modern Mısır Edebiyatı hakkında bilgiler verilmiş, Modern Mısır edebiyatında hikayeciliğe değinilmiştir. Taha Hüseyin'in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri kısaca anlatılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise Taha Hüseyin'in“Kayıp Aşk (el-Hubbu'd- Dai'u)”adlı hikayesinin incelemesine yer verilmiştir ve çalışma bu şekilde sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Egyptian literature occupies an important place in the Arab world and has produced many famous storytellers throughout history. One of the most famous names in this field is Taha Hussein. Taha Hussein left a deep mark especially in the field of literature and culture. He is one of the pioneers of modern Egyptian literature. Taha Hussein's works are known for their social and cultural criticism and narratives dealing with social issues. His literature takes a stance that questions social structures in the Arab world and defends individual freedoms. In his works, themes such as human rights and freedom are frequently addressed. He has written many works in fields such as novels and stories. One of these works is the story titled“Lost Love (al-Hubbu'd- Dai'u)”. In this study, Taha Hussein's story“Lost Love (al-Hubbu'd- Dai'u)”, which is considered as an important milestone in the modernization process of Egyptian storytelling, is examined. Our study consists of an introduction and two main sections. The introduction section includes the purpose, subject, method and finally the sources related to the research. In the first section, information about Modern Egyptian Literature is given and storytelling in Modern Egyptian literature is mentioned. Taha Hussein's life, literary personality and works are briefly described. In the second part of our study, the analysis of Taha Hussein's story“Lost Love (al-Hubbu'd- Dai'u)”is included and the study is concluded in this way.