Baklada büyüme analizi ve bunun verimle ilişkisi
Growth analysis and their relationships with yield in faba beans
- Tez No: 498566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AYKUT TONK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakla, Vicia faba L, Büyüme parametreleri, Gelişme dönemleri, Tane verimi, TÜKMA, RGR, NAR, LAR, LAI, LAD ve CGR
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışması, İzmir-Bornova'da Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne ait deneme tarlalarında 2005-2006 ile 2006-2007 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada 12 farklı bakla genotipi kullanılmış olup bu genotiplerin yavaş vejetatif büyüme, hızlı vejetatif büyüme, çiçek ve tane doldurma dönemlerinde oluşan toprak üstü aksam kuru madde ağırlığı (TÜKMA), nispi büyüme oransal miktarı (RGR), net asimilasyon miktarı (NAR), yaprak alan oranı (LAR), yaprak alan indeksi (LAI), yaprak alan süresi (LAD) ve ürün büyüme miktarı (CGR) değerleri ve bu değerler ile tane verimi arasındaki ilişkiler saptanmıştır. İki yılın ortalaması olarak 12 bakla genotipine ait en yüksek değerler, 748.08 kg/da ile TÜKMA çiçek döneminde, 0.0251 g/g/gün ile RGR hızlı vejetatif büyüme döneminde, 1.299 g/m2/gün ile NAR tane doldurma döneminde, 75.481 cm2/g ile LAR yavaş vejetatif büyüme döneminde, 2.085 m2/m2 LAI çiçek döneminde, 66.703 m2/m2 ile LAD hızlı vejetatif büyüme döneminde ve 9.798 g/m2/gün ile CGR hızlı vejetatif büyüme döneminde saptanmıştır. Tüm genotiplerin iki yıllık ortalama tane verimi ise 458.51 kg/da olarak belirlenmiş olup tane verimi ile TÜKMA ve LAD arasındaki korelasyonlar bütün büyüme dönemlerinde diğer parametrelere göre %1 önemlilik düzeyinde yüksek değerlere sahip olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the experimental field of Field Crops Department of in Izmir-Bornova district in 2005-2006 and 2006-2007 growing seasons. Twelve different faba bean genotypes were used as material in this study and the plant dry matter weight, relative growth rate (RGR), net assimilation rate (NAR), leaf area ratio (LAR), leaf area index (LAI), leaf area duration (LAD) and crop growth rate (CGR) values of these genotypes were estimated during the slow and fast vegetative growing, flowering and grain filling periods and the relationships between these parameters and grain yield of the genotypes were determined. The highest values of the 12 faba bean genotypes as averages of two years were found as 748.08 kg/da for plant dry matter weight at the flowering period, as 0.0251 g/g/day for RGR at the fast vegetative growing period, as 1.299 g/m2/day for NAR at the grain filling period, as 75.481 cm2/g for LAR at the slow vegetative growing period, as 2.085 m2/m2 for LAI at the flowering period, as 66.703 m2/m2 for LAD at the fast vegetative growing period and as 9.798 g/m2/day for CGR at the fast vegetative growing period. The average grain yield of all genotypes of two years was found as 458.51 kg/da. The correlations between plant dry matter weight and LAD with grain yield had higher values at 1% significance level over all other growth periods. Key Words : Faba bean, Vicia faba L., Growth parameters, Development stages, Grain yield, plant dry matter weight, RGR, NAR, LAR, LAI, LAD and CGR.