Günümüz dini grupların siyasetle ilişkisi (Altınoluk/Erenköy Cemaati)
The relation of the present religious groups with the politics: The fellowship of Altınoluk/Erenköy
- Tez No: 498660
- Danışmanlar: PROF. MEHMET SAFFET SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Altınoluk/Erenköy Cemaati, İslamcılık, Siyasal Çizgi, Politics, Altınoluk/Erenköy Sect, Pan-Islamism, Political View
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnsanoğlunun hayatında tarih boyunca var olan 'din' ile toplumdan ayrılması düşünülemeyen 'siyaset' 'ilişkisi' sürekli tartışılan konuların başında gelmektedir. Günümüz Türkiye'sinde, İslam dininin içtimai boyutu bağlamında siyasi yükümlülüklere mesnet teşkil eden yapısı sıkça polemik konusu edilmektedir. Dini algılayış biçimi, dini ritüelleri yapma düzeyi gibi birçok unsur bu hususta etkili olmaktadır. Özellikle çok partili hayatla sahip oldukları oy potansiyeli fark edilen, Türkiye'de halk İslam'ının önemli yaşayış biçimlerinden olan 'dini cemaat ve tarikatlar' bu tartışmaların merkezinde önemli rol oynamaktadırlar. İslam dinindeki yeri tartışma konusu olan 'dini cemaat ve tarikatlar' ülkemizde sosyolojik ve psikolojik gerçeklik olarak karşımızda durmaktadırlar. Türkiye'de hegemon tarikat Nakşibendiliğin Hâlidi koluna bağlı en büyük cemaatlerden birisi de Altınoluk/Erenköy'dür. İşte bu çalışma Altınoluk/Erenköy Cemaati'nin dini tutum ve davranışları bağlamında siyasetle olan ilişkisini ve bu ilişkinin Cemaatin genetik kodlarında nasıl bir reaksiyon gösterdiğini araştırmaktadır. Bu açıdan Cemaatin, büyük birçok dini gruplara kıyasla siyasi söylemlerinde nasıl bir yaklaşımı benimsediği, bu yaklaşımın takip ettiği siyasi çizgideki rolü ve Cemaatin siyasi çizgisinin arka planı, bu esnada gerek grup içinde gerek siyasi çizgisinde kırılmaların meydana gelip gelmediği tezin temel konusudur.
Özet (Çeviri)
The relation between the religion which has been existed in human life during the history and the politics which cannot be thought separately from society has been being discussed constantly. Today in Turkiye, the structure of Islam which is the foundation of political liabilities in the context of sociological dimension is often being subject of polemic. Many factors such as the way of perceiving religion and the level of religious rituals are influential on this issue. Religious groups and sects whose vote potential is noticed especially in multi-party system and which is the most important way of popular Islamic life in Turkiye has a crucial role in these discussions. Religious groups and sects whose place in Islam is a matter of debate are sociological and psychological realities of our country. One of the biggest sects in Turkiye is Altınoluk/Erenköy sect and they are part of Khalidiyye which is a branch of hegemon sect Naqshbandiyah. In this study, the relation of Altınoluk/Erenköy sect with the politics in the context of their religious attitudes and behaviours and how this relation interacted in the genetic codes of the sect. The approach of the sect in their political expressions in comparison with the other major sects, their role in political view which this approach follows, the background of the sect's political view and whether there are any obvious separations in the group and in their political view are the fundamental subject of this study.