Midyat ilçesi'nin kırsal yerleşim sistemi üzerine bir araştırma
A research on rural settlement system of Mi̇dyat district
  1. Tez No: 498704
  2. Yazar: NERMİN AKSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEYDİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Köy, Kır, Kırsal Alan, Mardin'de Kırsal Alan, Kırsal Kalkınma, Göç, Village, Rural, Rural Area, Rural Area in Mardin, Rural Development, Migration
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Kırsal yerleşme alanında bilimsel çalışmaların önemi son yıllarda giderek artmaktadır. Bu nedenle kırsal yerleşmelerin anlaşılması, eksiklerinin ortaya konması ve kalkınma konusunda gösterilen çabaların yetersizliği gibi konulara yönelik çalışmalara bir yönelme bulunmaktadır. Bu çalışmada uzun yıllar farklı medeniyetlere ve kültürlere beşiklik etmiş olan Midyat ilçesinde bulunan kırsal yerleşmelerin coğrafi bir bakış açısıyla değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu değerlendirmeler neticesinde, Midyat kırsal yerleşmelerinde ekonomik fonksiyonların sınırlı olduğu ve bitkisel üretim ile hayvancılığın insanların geçimini sağlamaktan uzak olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca geçmişte varolan güvenlik sorunları, insanların Türkiye'nin batısında bulunan büyük kentler ile Avrupa ülkelerine göç etmesine neden olmuştur. Dolayısıyla Midyat kırsal yerleşmeleri, tarımsal üretimin birincil ekonomik kaynak olmaktan uzak olduğu, ilçe merkezine göre daha az nüfusun yaşadığı ve uzun yıllardan bu yana devamlı olarak göç veren yerleşmelerdir. Bütün bu nedenlere bağlı olarak Türkiye'nin diğer kırsal yerleşmeleri gibi Midyat kırsal yerleşmeleri de hızla değişen dünya koşullarına uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Dünyada yaşanan değişimlere yetişmekte zorlanan kırsal yerleşmeler kategorisinde bulunan bu yerleşmelerin günümüz mevcut özelliklerinin çeşitli açılardan incelenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Midyat kırsal yerleşmelerinin Türkiye'de ve hatta dünyada bulunan birçok kırsal yerleşme gibi birçok açıdan kendilerine yetemedikleri ve çok fazla göç verdikleri varsayımından yola çıkılarak, bu çalışmada; söz konusu yerleşmelerin özellikleri ortaya konulmaya çalışılmış ve belirlenen eksiklikler üzerinde durularak bu konuda farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of scientific studies in the field of rural settlement has been increasing in recent years. For this reason, there is a shift to work towards understanding the issues such as the understanding of rural settlements, the manifestation of deficiencies and the adequacy of the efforts shown for development. In this study, the rural settlements located in Midyat district which has been cradled by cultures and different civilizations for many years have been evaluated with a geographical point of view. As a result of these evaluations, it was understood that economic functions in Midyat rural settlements are limited and crop production and animal husbandry have proved to be far from providing the livelihood of the people. In addition, the existing security problems in the past, caused people migrate big cities in western Turkey and European countries. Therefore, Midyat rural settlements are settlements in which agricultural production is far from being the primary economic resource, that are less populated than the district center, and they have been emigrant settlements for a long time. Depending on all these reasons Midyat rural settlements as well as other rural settlements in Turkey have difficulty to adapt the rapidly changing world conditions. Investigating the current features of these settlements that are in the category of rural settlements which have difficulty to catch up with the changes experienced in the world from various perspectives is the main purpose of this study. In this study, with the assumption that rural settlements of Midyat as well as many rural settlements located in Turkey and even rural settlements around the world can not become self-sufficient in many respects and give a lot of migrants, the characteristics of the settlements in question have been tried to be put forth and an attempt has been made to raise awareness in this regard by focusing on the identified deficiencies.