Millî inkılâp Dergisi'nde Yahudilik
Jewishness in the Milli İnkılap journal
- Tez No: 498709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Cevat Rifat Atilhan, Antisemitizm, Yahudi Aleyhtarlığı, Millî İnkılâp Dergisi, Cevat Rifat Atilhan, Antisemitism, Jewish Opposition, Millî İnkılâp Journal
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde birçok yenilik ve devrim yaşanmıştı. Ekonomi, sosyal ve siyasal alanda yaşanan bu yenilikler Müslüman halk üzerinde etkisini gösterirken, devletin bünyesinde var olan Gayrimüslim vatandaşları da etkisi altına alarak birtakım sorumluluklar yüklemiştir. 1930'lu yıllara gelindiği vakit, Gayrimüslim vatandaşlardan özellikle Yahudilere yönelik bazı hareketlenmelerin belirdiği anlaşılmaktadır. Dönemin kitle iletişim araçlarının yanı sıra bireysel ve toplu olarak Yahudilerin beşeri hayattaki hâkimiyetlerinden rahatsız olan bir kesim belirmiştir. Bu bağlamda Yahudilerden duyduğu rahatsızlığı dile getiren bir yayın organı olarak Millî İnkılâp Dergisi karşımıza çıkmaktadır. Cevat Rifat Atilhan, Osman oğlu Lemi, Mustafa Nermi, Cahit Hilmi, Hüseyin Nihal Atsız, Abidin Nesimi, Tevfik İleri ile yazar kadrosunu oluşturan dergi Yahudi aleyhtarlığı ile bilinen Antisemitizm konusunda düşüncelerini belirtmiştir. Bu çalışmamızda 12 sayı olarak yayın hayatında yerini alan Millî İnkılâp Dergisi'nin Yahudilere bakışı ve olayları değerlendirmesi üzerine bir inceleme yapılmıştır. Millî İnkılâp Dergisi'nin nüshalarının tamamı Ankara Milli Kütüphane Başkanlığı'ndan temin edilmiş, dönemin gazetelerinin kullanılmasına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many innovations and revolutions were experienced in the Turkish republic founded in 1923. While these innovations in economic, social, and political contexts have had an impact on the Muslim population, they have also affected the non-Muslim citizens who are present in the state, and have given them some responsibilities. When it came to the 1930s, it was seen that some activations towards non-Muslim citizens, especially Jews, took place. In addition to the mass media, individuals and groups have created a segment that is disturbed by the Jews' sovereign dominance. In this context, the Millî İnkılâp Journal stands out as a publishing agency expressing the discomfort of the Jews. Cevat Rifat Atilhan, Osman oğlu Lemi, Mustafa Nermi, Cahit Hilmi, Hüseyin Nihal Atsız, Abidin Nesimi, Tevfik İleri and the writer of the writer's cadre have expressed their thoughts on antisemitism known as anti-Jewish. In this study, a review was carried out on the evaluation of the events and the view of the Millî İnkılâp Journal which took its place in the publication life as 12 points. All of the copies of the Millî İnkılâp Journal were obtained from the Ankara National Library Presidency and care was taken to use the periodicals.