Genç erkek futbolcularda farklı iki dikey sıçrama testi ile sprint ve yön değişim zamanı arasındaki ilişki
Relationship of two vertical jumping tests to sprint andchange of direction speed in youth male soccer players
- Tez No: 498752
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, çeviklik, güç, yön değişimi, doğrusal hız, Soccer, agility, power, change of direction speed, linear speed
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Güç üretiminin hızlanma, maksimum hız ve çeviklik nitelikleri için bir temel sağladığına inanılmaktadır. Bu çalışma ile genç futbolcularda, dikey sıçrama performansları ile ivmelenme, maksimal hız ve yön değişim performansları arasındaki ilişki incelendi. Çalışmaya, Uşak ilinde farklı amatör kulüplerde futbol oynayan, düzenli antrenman yapan, gönüllü 77 sağlıklı erkek sporcu katıldı. Katılımcıların sıçrama performansları, Aktif Sıçrama (AS) ve Skuat Sıçrama (SS) testleri ile hız değerleri, 10 m ve 30 m testleri ve çeviklik değerleri, 505 çeviklik ve T-test ile belirlendi. Tüm parametreler arasındaki ilişki Pearson Korelasyon Analizi ile değerlendirildi. Sporcuların AS ve SS ile 505 Çeviklik test değerleri arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon olduğu tespit edildi (p=0.00). Anaerobik güç ile çeviklik performansları değerlendirildiğinde, Aktif Gmaks ile Skuat Gmaks ve T-test değerleri arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon tespit edilirken, 505 Çeviklik testi değerleri arasında ise negatif yönde orta bir korelasyon tespit edildi (p=0.00). AS ile 10 m ivmelenme testi ve 30 m maksimal hız değerleri arasında negatif yönde orta bir korelasyon olduğu tespit edilirken (p=0.00), SS ile 10 m ivmelenme testi arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon (p=0.01), 30 m maksimal hız testi arasında ise negatif yönde orta bir korelasyon olduğu tespit edildi (p=0.00). Anaerobik güç ile hız testleri arasındaki ilişki incelendiğinde, Aktif Gmaks ile 10 m ivmelenme testi arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon (p=0.01), Skuat Gmaks ile 10 m ivmelenme testi arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon (p=0.03) olduğu tespit edildi. Aktif Gmaks ve Skuat Gmaks ile 30 m maksimal hız testi değerleri arasında ise negatif yönde orta bir korelasyon olduğu bulundu (p=0.00). Sporcuların 10 m ivmelenme test değerleri ile 505 Çeviklik test ve T-test değerleri arasında negatif yönde orta bir korelasyon, 30 m maksimal hız testi değerleri ile 505 Çeviklik testi ve T-test değerleri arasında ise negatif yönde orta-güçlü bir korelasyon olduğu tespit edildi (p=0.00). Sonuç olarak, bu çalışma amatör futbolcularda gücün hız yeteneği üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Power production is believed to provide a foundation for acceleration, maximal velocity and agility qualities. The purpose of this study was to determine the relationship of change of direction speed, acceleration, and maximal velocity to vertical jump performance in young soccer players. 77 healthy male soccer players, who regularly practice, and who play soccer in different amateur clubs in Uşak province, volunteered to this study. The participants' jumping performances (countermovement jump (CMJ) and squat jump (SJ)), speed values (10 m and 30 m), and agility values (505 agility and T-test) were determined. The relationship between parameters was evaluated through Pearson Correlations Analysis. A weak negative correlation was observed between CMJ, SJ and 505 agility test values (p= 0.00). When anaerobic power and agility performances were assessed, a weak negative correlation was found between CMJ and SJ Gmax and T-test values, while a moderate correlation was found between the 505 Agility Test (p= 0.00). There was a moderate negative correlation between the CMJ and 10-m acceleration test and 30-m maximal speed test (p= 0.00). A negative weak correlation was found between SJ and 10-m acceleration test (p= 0.01), and moderate correlation between 30-m maximal speed test (p= 0.00). When the relationship between anaerobic power and speed tests is examined, a weak negative correlation was found between CMJ Gmax and 10-m acceleration and SJ Gmax and 10-m acceleration test, respectively (p= 0.01), (p= 0.03). A moderate negative correlation was found between CMJ Gmax and SJ Gmax and 30-m maximal velocity test (p= 0.00). A significant negative moderate correlation was found between 10-m acceleration test values of the athletes and 505 Agility Test and T-test (p= 0.00). There was a negative moderate-to-strong correlation between 30-m maximal speed test values of the athletes and 505 Agility Test and T-test (p= 0.00). In conclusion, the results of this study show that muscle power can have positive effects on sprint abilities in youth amateur soccer players.