Kent konseylerinin yerel demokrasiye katkısı: Büyükşehir kent konseyleri örneği
Contribution of city councils to the local democracy (The case of metropolitan city councils)
  1. Tez No: 498795
  2. Yazar: HASAN AKSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Konseyi, Yerel Demokrasi, Yerel Yönetimler, Yerel Gündem 21, Katılım, City, City Council, Local Democracy, Local Administrations, Local Agenda 21, Participation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kent konseyleri, yerelde demokratik katılımın sağlanması, kentsel bilincin geliştirilmesi, kentin temel sorunların çözülmesinde ortak aklın oluşturulması, hemşeri ve kentli haklarının geliştirilmesi, kent kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasına katkı sağlaması, kentin hem sorunlarını çözmede hem de gelecek ile ilgili stratejik planların yapılmasında kentte ortak aklın oluşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulmuş gönüllülük esasına dayanan yerel meclislerdir. Yerelde Belediye yönetimine hemşerilerin katılımına imkân veren kent konseylerinin bu temel hedeflerin hangi düzeyde gerçekleştirildiğinin ve demokrasiye olan katkısının ortaya çıkartılıp araştırılması çalışmanın temel hedefini oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak, kent konseylerinin yerel demokrasi üzerindeki etkisini ölçmek için örneklemdeki kent konseyleri ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışma örneklemini, Türkiye'deki Büyükşehir kent konseylerini kapsamaktadır. Çalışmadan çıkan sonuçlara bakıldığında, kent konseyleri tarafından alınan kararların belediye yönetimleri tarafından yeterince dikkate alınmadığı, yerel yönetimlerde alınan kararlara halkın yeterli düzeyde katılım sağlamadığı, buna rağmen kent konseylerinin, yerel demokrasinin gelişmesinde önemli bir işleve sahip olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
City councils are local parliaments based on volunteer work and are constituted in order to support participation to local democracy, develop a civic consciousness, generate a common sense while solving basic problems of the city, develop the right of town-dwellers and townsman, to contribute to the usage of city sources effectively and productively and help to form a common sense while both solving the city problems and making strategical plans related to the future. City councils which enable the townsmen to participate in the local municipality administration is the main purpose of this study by searching of the realization degrees and its contribution to the democracy. According to the aim of the study, a survey has been performed with exemplary councils in order to measure the effect of city councils on local democracies. The sample of research includes the metropolitans city councils in Turkey. When the results of the research are examined, it can be observed that the city councils' decisions are not considered enough by municipality administrations, there is not enough public participation to the city councils decision, however it has been identified that the city councils have an important function to develop the local democracy.