Sürdürülebilir firma performansında iç kontrol sisteminin önemi
Importance of internal control system in sustainable company performance
  1. Tez No: 498796
  2. Yazar: ERKAN NUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç kontrol sistemi, Sürdürülebilirlilik, Performans, Internal control system, Sustainability, Performance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Firmalar faaliyetleri süresince belirli hedefleri gerçekleştirmek amacıyla kurulur ve bu amaçlarını yerine getirdikleri sürece hayatta kalır. Artan nüfusla birlikte insan ihtiyaçlarının çeşitlilik göstermesi, firmaların büyüyüp gelişmesini ve farklı alanlarda faaliyet gösteren firma sayısının gün geçtikçe artmasını sağlamıştır. Firmaların gerek fiziksel olarak büyümesi gerekse nicelik bakımından artış göstermesi firma faaliyetlerinin kontrol edilmesini zorlaştırmıştır. Kontrol yetisinin kaybı ile varlıkların korunamaması, hile ve hataların artması ve finansal tablo kullanıcılarının firma ile ilgili yanlış kararlar alması muhtemel hale gelmektedir. Bu durum ise firma faaliyetlerinin sürdürülebilirliği üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Bu çalışmada, belirtilen nedenlerle firmaların maruz kaldığı riskler karşısında varlıklarını devam ettirebilmeleri için etkin bir araç olarak kullanılan iç kontrol sisteminin önemi konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Companies are established to achieve specific objectives throughout their operations and survive as long as they fulfill those goals. Along with the diversity of human needs due to increasing population, the growth and development of firms and the number of firms operating in different fields have increased day by day. The increase in the number of firms, both physically and in terms of quantity, made it difficult to control the company's activities. With the loss of ability to control, it is likely that assets will not be protected, fraud and errors will increase and users of the financial statements will make incorrect decisions about the company. This situation has an adverse effect on the sustainability of the company activities. In this study, an attempt is made to raise awareness about the importance of the internal control system, which is used as an effective tool for companies to sustain their assets against the risks they are exposed to.