Attentional bias in exercise dependence
Egzersiz bağımlılığında dikkat yanlılığı
- Tez No: 498834
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. OLİVER ANTHONY CHRISTOPHER WRIGHT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, dikkat yanlılığı, bağımlı-stroop, Exercise dependence, attentional bias, addiction stroop
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişsel Nöropsikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Egzersiz bağımlılığı, fiziksel aktivitenin aşırı ve dürtüsel yapıldığı, bilişsel, davranışsal ve fiziksel semptomları olan bir durumdur. Egzersiz bağımlılığı, DSM'in madde bağımlılığı kriterlerini kullanarak hazırlanmış Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği (EBÖ) ile ölçülmektedir. Literatürde dikkat yanlılığı; alkol, sigara, marihuanna, kumar gibi değişik bağımlılıklarda bulunmuştur, fakat egzersiz bağımlılığında dikkat yanlılığını çalışan bir araştırma bulunmamaktadır. Bu araştırmanın amacı literatürdeki bu boşluğu doldurmaktır. Kırk üç erkek katılımcı [Sosyal Fizik Kaygı Envanteri (SFKE) ile ölçülen ve sosyal fizik kaygısı yüksek olan katılımcılar çalışmadan çıkarılmıştır], EBÖ ile 3 gruba ayrılmıştır; egzersiz bağımlılığı riski taşıyanlar, bağımlı olmayan semptomatikler ve bağımlı olmayan asemptomatikler. Dikkat yanlılığını ölçmek için bağımlı-stroop görevi kullanılmıştır. Katılımcıların reaksiyon süreleri ve hataları kaydedilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, egzersiz bağımlılığı riski gösteren katılımcıların fitness ile alakalı kelimelerdeki reaksiyon sürelerinde ve hatalarında diğer gruplara kıyasla önemli bir fark bulunamamıştır. Fakat sonuçlar, erkeklerin genel olarak fitness ile alakalı kelimelere dikkat yanlılığı gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu genel yanlılık, erkeklerin sürekli olarak farklı kanallar aracılığıyla“ideal kaslı erkek bedeni”imajına maruz kalması olarak açıklanabilir. Çalışmada gruplar arası önemli bir fark bulunmamıştır, bunun nedenlerinden birinin egzersiz bağımlılığını ölçmenin zorluğu olduğu düşünülmektedir. Egzersiz bağımlılığını ölçmek için evrensel olarak kabul edilmiş bir değerlendirme ve tanı koyma kriteri bulunmamaktadır ve egzersiz bağımlılığı ile komorbidite gösteren rahatsızlıklar bu durumu daha da zorlaştırmaktadır. Bunlara ek olarak, literatür ile uyumlu olarak, SFKE ile EBÖ arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Exercise dependence is a condition that a physical activity becomes an excessive and compulsive behavior accompanying with having cognitive, behavioral and physical symptoms. Exercise dependence is measured by Exercise Dependence Scale (EDS) by using DSM criteria‟s for substance dependence. In literature, there are many studies found attentional bias in many dependencies such as alcohol, cigarette, marihuana, gambling etc. However, there is no paper studying attentional bias in exercise dependence. This study aims to fill this gap in literature. Study was conducted with 43 male participants (participants who have high social physique anxiety measured by Social Physique Anxiety Scale (SPAS) were excluded from the study) grouped in three based on EDS as risk for exercise dependence, nondependent-symptomatic and nondependent-asymptomatic. Addiction Stroop task is used to measure attentional bias. Participants‟ reaction times and errors were recorded. Results suggested that there is no significant reaction time and error difference on fitness related words compared to neutral words among risk for dependence group. However, a general tendency to react slower to fitness-related words was found among all men. The general tendency might be explained by the fact that men were exposed to ideal muscular male body image from different sources all the time, which might resulted in having sensitivity towards related stimuli among all men. No significant group difference was found. One of the reason for this is identifying primary exercise dependence is a problem because of lack of universally agreement methods to asses and diagnose it and existence comorbid disorders accompanied with exercise dependence. Additionally, significant and negative correlation found between EDS and SPAS which is consistent with the literature.