Katharina Blum karakterinin basın özgürlüğü ve kişilik hakları çatışması bağlamında incelenmesi
Analysis of the character Katharina Blum in the context of freedom of press and personal rights conflict
- Tez No: 498864
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÜROL TONBUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Katharina Blum, Heinrich Böll, Basın Özgürlüğü, Magazin Basını, Magazin Haberleri, Batı Almanya, Federal Almanya, Katharina Blum, Heinrich Böll, Freedom of Press, Yellow Press, Magazine News, Federal Germany, West Germany
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın ana kaynağı Heinrich Böll'ün yazdığı 'Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru' romanından uyarlanan oyun metnidir. Katharina Blum karakteri basın özgürlüğü ve kişilik hakları çatışması bağlamında incelenmiş ve sahne çalışması yapılmıştır. Dramaturji çalışmasının bir parçası olarak dönemin Almanya'sı hakkında bilgi verilmiş, olayların siyasi ve toplumsal sebepleri üzerinde durulmuştur. Devamında yazarın hayatı, dönemin edebiyatı, İkinci Dünya Savaşının dönemin edebiyatı üzerindeki etkileri incelenmiş, yazarı bu romanı yazmaya iten sebepler açıklanmıştır. Kişilik hakları, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, magazin basını, sansasyonel haber gibi kavramlar tanımlanmış, metinden örneklerle, metin çözümlemesinin bir parçası olarak açıklanmıştır. Metin gerçekçi sahneleme öğeleri kullanılarak ele alınmış, sahnelemesi de bu doğrultuda yapılmıştır. Oyunun konusu, ana teması, öyküsü, karakter analizi gibi kısımlarla yaklaşımlar belirlenmiş daha sonra sahne seçimleri ve sebepleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The basis of this study is the play which is the adaptation of the novel written by Heinrich Böll, 'The Lost Honor of Katharina Blum'. The character, 'Katharina Blum' is analyzed within the context of freedom of press and personal rights. Stage works are done based on this context. For the dramaturgical study, information provided about the conditions of the related time period in Germany and focus given to the political and social causes of these conditions. Afterwards, author's life, main literature tendencies, the effect of Second World War on this literature are analyzed and the writer's reasons to write this novel are mentioned. The concepts such as; personal rights, freedom of expression, freedom of press, yellow press, big magazine news are described and clarified as a part of the text analysis with examples. The text and the scene works are handled with realistic approach. The approach to the text and character are chosen by analyzing the play's subject, main theme, story and the other characters. Finally, the scenes to be played during the thesis defense are explained with the reasons.