The political philosophy of Iran and it's implications on it's foreign affairs
İran'in siyaset felsefesi ve dış işlerine etkisi
- Tez No: 498873
- Danışmanlar: DR. SEAN MİCHAEL COX
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Iran, Şiilik, Farsi Kimlik, Ulusal Devlet, Dış İlişkiler, Iran, Shi'ism, Persian identity, nation-state, foreign relations
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İran'da Şii mezhebinin ortaya çıkışı, Fars devletinde meydana gelen büyük değişimlerin önemli bir sebebiydi. Tüm metafizik ve sosyal kavramlarıyla Şii mezhebi, yıllar içinde yeni anlayışlarla güçlenen oldukça zengin bir kültür yaratmayı başardı ve dahası, Fars ve Şii gelenekleri aralarındaki kalıcı etkileşim sayesinde birbirine karıştı. Bu çalışma, tarihi ve milli bir bütünlük olarak Fars kimliği ile bu kimliğin halihazırdaki İran kimliğinin oluşumu üzerindeki etkisi arasındaki etkileşime, Fars kimliğine yerleşmiş ve zamanla Fars devletinin görünen yüzü olmuş Şii kimliğini inceleyerek ışık tutmaya çalışacaktır. Şii mezhebi içinde bulunan Fars kültürü yeniden doğan bir kültürel güç ve Fars olmanın ne demek olduğunun yeniden tanımlanması? Fars'ın üstünlüğünün, komşularından ayrılarak kurulmasıydı. Bu tezde ayrıca, Farsizm ve Şiizm'in arasındaki etkileşimin, Fars aklını nasıl şekillendirdiğinden ve hem Farsizm'in hem de Şiizm'in İran dış politikasını belirlemede önemli birer rol oynadığı yeni kimliği nasıl biçimlendirdiğinden bahsetmeye çalışacağım. Bu tez, kültürün doğasını ve kültür etkileşimleri ile kimlik geliştirmedeki rollerini vurgulayan kuramsal giriş ile başlayarak pek çok değişik açıya ışık tutacak ve sonra, Farslar ve Araplar arasındaki etkileşimden Şiizm'in yükselişi ışığında bahsedecek ve yine Farsların İslam'ı nasıl algıladığı ve ele aldığına değinecektir. Tez, sırasıyla, Safavi İmparatorluğunda İran kimliğinin gelişimine, Şah zamanında İran'ın modern ulus devletine ve İslam devriminin desteklenmesi ve İran İslam cumhuriyetinin ortaya çıkışına vurgu yapacaktır. Tezin ikinci bölümü ise İran dış politikasının, bilhassa Arap baharı sonrası Arap dünyasındaki etkisinin altı çizilerek İran kültürü ışığında incelenmesine vakfedilecektir.
Özet (Çeviri)
The emergence of the Shiite sect in Iran was an important cause of major transformations which had occurred within the Persian state. The Shiite sect in all its metaphysical and social perceptions was able to establish an immensely rich culture that solidified over the years new understandings. Furthermore, the Persian and Shiite traditions had intermingled as a result of long-lasting interaction between them. This study will attempt to highlight the interactions between Persian identity as a historical and national unity, and its influence on the formation of the present Iranian identity along with studying the Shiite identity that nestled within Persian identity and gradually became the external appearance of the Persian state. The Persian culture had found within the Shiite sect a resurrecting cultural force and a re-definition of what it means to be Persian. In addition, the intermingling between the Persian heritage and the newly emerged Shiite sect had drawn the border of Persian identity which had gradually resulted in a unique fusion of a culture that defined the Iranian identity and distinguished the Persian as an individual and community from other identities within the Islamic world. The thesis will mention how the interaction between Persinasim and Shi'ism shaped the Persian mind and formed a new identity in which both Persinasim and Shi'ism have important roles in determining Iranian foreign affairs. The thesis will shed light on many different aspects, starting with a theoretical introduction that highlights the nature of culture and the acculturation and its role in developing an identity, later, the thesis will mention the interaction between Persians and Arabs in light of the rise of Shi'ism and how Persians perceived and dealt with the Islam. The thesis will respectively emphasize the development of Iranian identity in Safavid Empire, modern national state of Iran in Shah's period and the underpinning of the Islamic revolution and the emergence of the Islamic republic of Iran. The second part of the thesis will be devoted to give an analytical study of Iranian foreign affairs in light of its culture, highlighting its impact on the Arab world, particularly after the Arab spring.