Optimization on digital marketing: Sentimental analysis of scraping Twitter data
Dijital pazarlama optimizasyonu: Twitter datasını elde etmek, verinin duygu analizi
  1. Tez No: 498889
  2. Yazar: ALBEN MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Veri Çekmek, Duygu Analizi, Digital Marketing, Social Media, Scraping Data, Sentiment Analysing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, günümüzün en etkili ve modern pazarlama aracı olan dijital pazarlama tekniklerii ile ilgilidir. Günümüzde şirketler potansiyel müşteriye en etkIin şeklide ulaşmak amacıyla en hızlı ve global yöntem olan dijital pazarlama yolunu kullanmaktadırlar. Son zamanlarda internet kullanıcı sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Dünya nüfusun yaklaşık olarak yarısı internet kullanıcısıdır. Bu kullanıcıların 2.3 milyarı aktif sosyal medya kullanıcısıdır. Bu rakamlarda sosyal medyanın gücünü, dolayısıyla da dijital pazarlamanın gücünü göstermektedir. Sosyal medya mecralarının en önemli aktörlerinden biri olan Twitter'ın, kullanıcı paylaşaımlarının gerçek zamanlı olarak derlenmesi, dijital pazarlama açısından son derece önemlidir. Bu araştırmada ki amaç, bölge bazlı derlenen dataların gerçek zamanlı analizleri doğrultusunda duygu katmanları açsından sınıflandırılmış bir analiz sonucu el etmektir. Genel olarak sosyal medya paylaşım portalı olan Twitter'ın verisinin Python programlama dili ile nasıl elde edildiği gösterilmektedir. Elde edilen datanının duygusal analizler sonucunda istatistiksel çıkarımlar ile sosyal medya, dolayısıyla dijital pazarlamada nasıl daha etkin kullanılacağından bahsedilmektedir. Araştırmada elde edilen bölgesel örneklerde kişilerin, paylaşım ve düşüncelerin sınıflandırılmış beş duygunun altında yer aldığı, bazılarında daha yoğun biçimde yer aldığı gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the digital marketing as one of the most modern and effective marketing techniques. The companies currently strive standing out as it is to be more powerful to reach each potential consumers with fastest and global way with digital marketing. In modern times day by day internet users number increase. Almost half of the total population in the planet is internet users 2.3 billion people of the total population are active social media users. These numbers show the power of the social media, so the digital marketing as well. Twitter is one of the major social media platforms. That is why real-time Twitter data scraping is very important for digital marketing. The aim of the research to make an analysis on people social media sharings categorize in five sentiment categories. Python programming language is used for data scraping in this research. The outcome of the research shows that some of the sentiment categories have higher density compared to others. Step by step, there were given the definition of digital marketing and different social media portal techniques. The overview of the Twitter social media data scraping mainly with Python programing language. The outcome of tweets analyzing provides additional emotional information to use on digital marketing optimization.